BiH

Na Vrelu Bosne zabranjeno roštiljanje

Vrelo Bosne, Bijambare, Skakavac i Trebević i ove godine će biti nezaobilazne lokacije za proslavu Međunarodnog praznika rada, 1. maja.

Meso - Flickr.com

Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo postarala se da kod prihvata posjetilaca ne bude problema, ali su uveli i neke zabrane radi zaštite prirode.

Direktor te ustanove Osman Delić za “Fenu” je izjavio da će na Vrelu Bosne biti zabranjeno roštiljanje, a da će na ostalim zaštićenim lokacijama to biti dozvoljeno, ali uz prijavu.

Na Bijambarama, Skakavcu i Trebeviću moći će se roštiljati, ali samo na roštiljima koji su odignuti od zemlje, uz obaveznu prijavu kod nadzorne službe za zaštitu prirode.

Osim prijave posjetioci moraju imati kese u koje će pokupiti smeće te vodu kojom će ugasiti ostatke ogrjeva koji su koristili za roštiljanje.

Delić navodi da će biti zabranjeno i branje gljiva u komercijalne svrhe, što će biti dodatno kontrolirano.

– Posjetioci naših zaštićenih područja moći će brati gljive za svoje potrebe, ali moraju paziti šta beru, pogotovo moraju biti pažljivi kod berbe srijemuša koji se vrlo lako može zamijeniti mrazevcem – naglasio je Delić.

Četiri izletišta će nadzirati policijski službenici iz više policijskih uprava Kantona Sarajevo, prenosi “Fena”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh