BiH

Izetbegović prihvatio poziv za službenu posjetu Iranu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je ambasadora Islamske Republike Iran u BiH Seyeda Hosseina Rajabija.

Bakir Izetbegović - Anadolija

Ambasador Rajabi je predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine uputio poziv da obavi službenu posjetu Islamskoj Republici Iran. Izetbegović je prihvatio poziv, ističući da postoji veliki potencijal za unaprijeđenje saradnje između Bosne i Hercegovine i Irana na svim poljima za čiju realizaciju je potrebno intenzivirati bilateralne kontakte na najvišem nivou, piše “Vecernji“…

Zajednički je ocijenjeno da je, u kontekstu normalizacije odnosa između Irana i međunarodne zajednice, za nesmetani razvoj ekonomske saradnje neophodno da Bosna i Hercegovina uskladi svoje ranije donešene odluke o implementaciji međunarodnih sankcija prema Iranu s najnovijim odlukama Vijeća sigurnosti UN-a, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije o ukidanju tih sankcija.

Ambasador Rajabi informisao je Izetbegovića o aktivnostima na što skorijem uspostavljanju čarter-linije Teheran – Sarajevo, što bi po zajedničkoj ocjeni trebalo doprinijeti razvoju turizma.

Razgovarano je i o borbi protiv terorizma, te je konstatovano da rastući problem terorizma i nasilnog ekstremizma predstavlja globalnu prijetnju kojoj se sve države svijeta moraju zajedničkim naporima odlučno i beskompromisno suprotstaviti.

Sagovornici su se složili da je za preovladavanje izazova s kojima se suočava muslimanski svijet neophodno jedinstvo, solidarnost i pomirenje među muslimanskim zemljama. Ističući pozitivne odjeke nastupa Izetbegovića na summitu Organizacije islamske saradnje u Istanbulu, ambasador Rajabi je pozdravio inicijativu predsjedavajućeg Izetbegovića za uspostavljanje Kontakt grupe za muslimane u Evropi pri Organizaciji islamske saradnje koja bi vodila računa o položaju muslimanskih zajednica u Evropi i usmjerila institucionalnu pažnju i podršku Organizacije i njenih država članica rješavanju rastućih izazova s kojima se evropski muslimani suočavaju, saopštno je iz Predsjedništva BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh