BiH

“Djeca su preopterećena, nose preteške torbe, uče iz loših udžbenika…”

Udruga roditelja “Naša djeca 2014.” uputila je predsjedniku Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenku Hercegu otvoreno pismo u kome ga žele upoznati s problemima u osnovnom obrazovanju, te nemogućnošću da uspostave komunikaciju s Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i Vladom HNK.

Djeca - Virealno.com

“Udruga roditelja ‘Naša djeca 2014.’ u nešto manje od 24 mjeseca svog postojanja pokušava uspostaviti normalnu i redovnu komunikaciju s Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i kantonalnom Vladom s ciljem da roditelji, a i Vi budete upoznati s problemima u osnovnom obrazovanju”, napominje se u pismu Udruge roditelja “Naša djeca 2014.”.

Gospodine Herceg, navodi se dalje u pismu, naša djeca pohađaju nastavu po zastarjelim metodama, preopterećena su, nose preteške torbe, uče iz loših udžbenika, nemaju osnovne uslove za rad u školama, još uvijek nemaju osigurane asistente u nastavi, u jednoj školskoj godini izmijeni im se nekoliko učitelja/učiteljica, a izvrgnuta su također fizičkom i verbalnom nasilju, piše “Večernji“…

“Roditelji plaćaju najskuplje udžbenike u našem kantonu, razne trošarine (učeničke knjižice, odštete…), sportske vannastavne aktivnosti jer škole nemaju sportske dvorane, roditelje niko ne pita za izlete i ekskurzije, Vijeća roditelja su samo Vijeća na papiru…”, navodi se u otvorenom pismu Udruge roditelja “Naša djeca 2014.”.

U pismu Udruga također podsjeća kako je na 69. Sjednici (25.09.2014. godine) Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona razmatrala uočene probleme u vezi s izdavanjem i upotrebom udžbenika u osnovnim i srednjim školama HNK.

“Svjesna kako ova oblast nije na odgovarajući način uređena, zbog čega najviše trpe roditelji i učenici, Vlada je zadužila Ministarstvo nauke, kulture i sporta da odmah, u saradnji sa Zavodom za školstvo i Pedagoškim zavodom, pristupi izradi Nacrta Zakona kojim će se urediti ova oblast. Kako bi se roditeljima umanjili troškovi opremanja školske djece, Vlada je poseban naglasak stavila na potrebu utvrđivanja roka od najmanje pet godina u kojem će vrijediti izdani udžbenici. Zakon kojim bi se uredila ova oblast trebao bi biti donesen najkasnije do kraja ove godine”, podsjećaju nadalje predsjednika Vlade u Udrugi “Naša djeca 2014.”.

Također, u Udrugi pitaju kako očekivati od učitelja ili nastavnika da kvalitetno brine o učenicima kad mu “nad glavom” visi istek ugovora na određeno vrijeme? Kako očekivati kvalitetan kadar kad se konkursi raspisuju na početku školske godine, kad se isti tajnovito objavljuju, kad se konkursna procedura odvija pod velom tajne?

“Predsjedniče, na web stranicama, Vlade HNK u 21. vijeku nemamo objavljen Zakon o osnovnom obrazovanju po kojem bi se trebao odvijati nastavni proces”, napominju u Udrugi i ocjenjuju kako osnovno obrazovanje zakonom obavezno i besplatno prema svemu sudeći nije u fokusu djelovanja aktualne kantonalne Vlade.

“Tražimo hitno sveobuhvatni reformski proces od Zakona o osnovnom obrazovanju, Zakona o udžbenicima, Nastavih planova i programa, pravilnika i standarda sve kako bi našoj djeci osigurali kvalitetno obrazovanje i kako bi ih pripremili za buduće životne izazove”, zahtijeva se u otvorenom pismu Udruge “Naša djeca 2014” koje su uputili predsjedniku Vlade HNK Nevenku Hercegu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh