BiH

Od 7 objekata u Travniku, maloljetnici bez problema kupili alkohol u njih 6…

Centar za edukaciju mladih je dana 26.04. 2016. godine još jednom sproveo akciju pod nazivom “Tajni kupac“, u okviru koje je pratio poštivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, koji trgovcima zabranjuje prodaju alkoholnih pića maloljetnim licima.

Prodaja alkohola - Dan.ba

Maloljetni volonter CEM-a je navedenog dana ponovo uspio kupiti alkoholna pića u svim većim trgovačkim objektima u Travniku. Od sedam prodavnica koje su odabrate za istraživanje, maloljetni volonter CEM-a je u šest objekata kupio alkohol, dok je u jednom od supermarketa prodavač odbio prodati alkoholno piće, piše “Dan“…

Centar za edukaciju mladih, kroz program “Stil života bez alkohola”, već duže vrijeme strateški djeluje na smanjenju konzumacije alkohola među mladima i štete nastale kao rezultat konzumacije. CEM je od 2011. godine inicirao stvaranje društveno odgovornih kompanija koje bi se pridržavale zakonskih odredbi o zabrani prodaje alkohola maloljetnicima. Akcija “Tajni kupac“, koju CEM od 2013. godine kontinuirano sprovodi u trgovačkim objektima u Travniku, pokazuje da se odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH ne poštuju, te da se, i pored svih naših upozorenja i poziva na poštivanje zakona, stanje još uvijek nije promijenilo.

Dostupnost alkohola maloljetnicima je jedan od najvećih problema u društvu, a činjenica da trgovci prodaju alkohol maloljetnicima bez traženja identifikacionog dokumenta, dodatno komplikuje ionako ozbiljnu situaciju. CEM će i u budućnosti sprovoditi slične akcije, s ciljem ukazivanja na gorući problem alkoholizma među maloljetnicima i poduzimanja konkretnih koraka ka njegovom suzbijanju.

Centar za edukaciju mladih Travnik


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh