BiH

Ministrica Borovac u posjeti vlastima i povratnicima u Nevesinje, Gacko i Bileću

Državna ministrica za ljudska porava i izbjeglice Semiha Borovac danas je tokom posjete Nevesinju i Gacku imala susrete i s tamošnjim načelnicima Momčilom Šiljegovićem i Milanom Radmilovićem, stoji u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Semiha Borovac - RTVSlon.ba

Na oba sastanka, kojima su prisustvovali i predstavnici povratnika u ovaj dio Bosne i Hercegovine, istaknuto je kako su stvoreni uvjeti za povratak u smislu obnove i rekonstrukcije povrtatničkih domova, odnosno ostvarivanja osnovnih prava i saradnje s općinskim vlastima, ali ne postoje realni ekonomski uvjeti za održivi povratak, što mora biti prioritet budućeg djelovanja na planu provedbe Aneksa VII Dejtonskog sporazuma.

Ključni problem je velika nezaposlenost, neusaglašeni propisi kojim se u entitetima regulira pitanje socijalne i zdravstvene zaštite, penzionisanja…

Ministrica je problematizirala zapošljavanje povratnika u organima javne uprave, s obzorim da niujednoj od ove dvije opštine nema zaposlen nijedan Bošnjak iako je prije rata u Nevesinju živjelo 23, a u Gacku 36 posto Bošnjaka.

U Nevesinju je izražena potreba da se zajednički pokuša iznaći rješenje za problem vodosnabdijevanja kao i prioritetnog infrastrukturnog projekta izgradnje regionalnog puta od Nevesinja ka Konjicu.

U razgovoru sa načelnikom Opštine Gacko Radmilovićem određen je kao prioritean projekat izgradnje ceste do Bahora, povratničkog sela koje se uspješno bavi stočarstvom te elektrifikacija povratničkog mjesta Vratnice i Dobro polje, koje je ministrica također posjetila.

Ministrica je naglasila kako je neophodno intezivirati aktivnosti vezane za izgradnju po deset povratničkih kuća u Gacku i Nevesinju.

Ministrica Borovac je u pratnji saradnika te načelnika Šiljegovića i predsjednika Medžlisa Islamske zajednice u Nevesinju Šerifa Kujana posjetila majku nedavno ubijenog pripadnika Oružanih snaga BiH Nedjeljka Radića, Jelu Radić. Ministrica je upoznata sa obećanjem prema sestri ubijenog Nedjeljka o zaposlenju u Oružanim snagama BiH što je način da se pomogne porodici pokojnog Nedjeljka.

Delegacija Ministarstva za ljudska porava i izbjeglice BiH predvođena ministricom Borovac posjetila je povratničku porodicu Enesa Džemića, Medžlis Islamske zajednice u Gacku kao i Fazlagića Kulu, odnosno povratnike u naselju Habuli.

Ministrica će do kraja dana posjetiti i Fatu Jaganjac, povratnicu u Bileću.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh