BiH

Budimpešta: Reisu-l-ulema Kavazović kod mađarskog premijera Viktora Orbana

Danas je u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban primio u posjetu reisu-l-ulemu Islamske zajednice Husein-ef. Kavazovića sa saradnicima.

Viktor Orban primio u posjetu reisu-l-ulemu Husein-ef. Kavazovića - Foto: Preporod.com

Ova posjeta je uslijedila nakon zvaničnog poziva kojeg je premijer Orban uputio reisu-l-ulemi prošle godine. Prije susreta sa premijerom reisu-l-ulema je u pratnji ambasadora Mađarske u BiH Jozsefa Negyesia obišao Parlament Mađarske, a sa premijerom Mađarske je razgovarano o položaju muslimana u ovoj evropskoj zemlji, te o načinima saradnje i pomoći koju Islamska zajednica u ovom polju može pružiti Mađarskoj.
160428079.2_mn
Delegacija Islamske zajednice, koju pored reisu-l-uleme, čine Razim-ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, dr. Hilmo Neimarlija, bivši predsjednik Sabora IZ, te mr. Muhamed Fazlović, stručni savjetnik za međureligijske poslove boravit će u Mađarskoj dva dana i imati susrete sa vjerskim i političkim predstavnicima ove zemlje, piše Preporod.

Nakon Budimpešte reisu-l-ulema će posjetiti Pečuh gdje će na Univerzitetu u Pečuhu održati predavanje, susresti se sa zvaničnicima ovog grada, te klanjati džumu namaz u Hasan-pašinoj džamiji u Peći, a u gradu Šiklošu će se susresti sa predstavnicima bošnjačke dijaspore koji žive u Mađarskoj.

Opširniju reportažu o posjeti reisu-l-uleme Mađarskoj Preporod će objaviti u narednom broju.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh