BiH

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Mrđe, Babića, Marinovića i Gavrilovića za zločine u Prijedoru

– Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri osobe kojom se terete za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom na području Prijedora tokom 1992. godine

Tužilaštvo BiH - nezavisne

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri osobe kojom se terete za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom na području Prijedora tokom 1992. godine, javlja Anadolu Agency.

Optužnica je podignuta protiv Darka Mrđe, rođenog 1967. godine u Zagrebu, nastanjenog u Prijedoru, državljanina BiH, Zorana Babića zv. „Bakin“, rođenog 1968. godine u Prijedoru, državljanina BiH, nalazi se na izdržavanju dugotrajne kazne zatvora na osnovu pravosnažne presude, Radenka Marinovića, rođenog 1972. godine u Sanskom Mostu, nastanjenog u Prijedoru, državljanina BiH, i Milana Gavrilovića, rođenog 1958. godine u Hašanima, nastanjenog u Prijedoru, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od kraja aprila do kraja septembra 1992. godine, na području Prijedora, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na tom području, kao dio tog napada, u svojstvu pripadnika Interventnog voda i policije CJB Prijedor, počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi sa teritorija pod kontrolom vojske i policije Republike Srpske, suprotno pravilima međunarodnog prava, čineći to ubistvima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

“Optuženi Darko Mrđa se tereti da je dana 20.07.1992. godine, tokom „čišćenja“ zaseoka Sredice u mjestu Bišćani, tokom čega su masovno ubijani civili bošnjačke nacionalnosti, ubio tri NN civila. Nadalje, istog dana u naselju Tukovi, optuženi Darko Mrđa, zajedno sa nekoliko pripadnika interventnog voda, je došao do kuće u kojoj je živjelo lice bošnjačke nacionalnosti, pod prijetnjom prisutnim civilima, odveo ga u nepoznatom pravcu, nakon čega su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani dana 11.10.2013. godine na lokalitetu Tomašica, opština Prijedor”, navodi se uz ostalo u optužnici.

Optuženi se terete da su, djelujući zajedno i pojedinačno, tokom transporta nezakonito zatvorenih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz logora Manjača i Omarska, ispred navedenih logora i tokom transporta, pratili navedeni transport te počinili ubistva, mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja zatvorenika, a pojedini osumnjičeni lično i direktno, upotrebom hladnog i vatrenog oružja, nanosili ozljede i počinili ubistva žrtava.

“Optuženi Darko Mrđa, Radenko Marinović i Zoran Babić terete se da su mučili i zlostavljali civile na izrazito surove i ponižavajuće načine, tjerajući jednog zarobljenika da pod prijetnjom za život golim rukama ubije prethodno pretučenog i zlostavljanog civila, nakon čega su i njega ubili, a optuženi Babić se isticao u surovim mučenjima i ubistvima civila, upotrebom noža”, navodi optužnica.

Prema navodima optužnice, optuženi Darko Mrđa, Radenko Marinović i Zoran Babić terete se za sudjelovanje u ubistvima pet zatvorenika koji su iz logora Omarska transportovani u logor Manjača. Također, navedeni optuženi i optuženi Milan Gavrilović se terete i za sudjelovanje u nečovječnim radnjama prema više zatvorenika koji su transportovani u autobusima. Optuženi se terete zbog ubistva najmanje 9 lica, te mučenja, premlaćivanja nezakonito zatvorenih zatvorenika od kojih su posljedica zlostavljanja neka lica i preminula.

Optuženi se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članovima 29. i 180. stav 1. istog Zakona. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh