BiH

IZETBEGOVIĆ POHVALIO KOMŠIJE: “Način na koji je Hrvatska riješila status muslimana treba da bude putokaz drugima u Evropi”!

Način na koji je Hrvatska riješila status i položaj muslimana treba da bude putokaz i inspiracija drugima u Evropi, poručio je u Zagrebu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, na ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj.

Ceremoniji u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu prisustvovala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, hrvatski premijer Tihomir Orešković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein Kavazović, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) Mehmet Gormez, predstavnici vjerskih zajednica iz Evrope i svijeta, te brojne zvanice, piše “SB“.

Izetbegović je u obraćanju kazao kako nije slučajnost da je napredak Hrvatske, nakon svih teških iskušenja kroz koja je prošla, tekao uporedo s izrastanjem i afirmacijom Islamske zajednice u ovoj zemlji, javlja Anadolija.

“Hrvatska je danas svijetao primjer da je u savremenom evropskom društvu moguće urediti odnos države i Islamske zajednice na principima stvarne integracije. Dok se u nekim evropskim državama muslimani grčevito bore da sačuvaju identitet i zaštite svoja vjerska i građanska prava, u Hrvatskoj oni ta prava ostvaruju u punoj mjeri. Oni su istaknuti hrvatski građani koji na svim poljima daju doprinos državi i društvu”, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, način na koji je Hrvatska riješila status i položaj muslimana treba da bude putokaz i inspiracija drugima u Evropi.

Izetbegović je istakao kako je prisustvo i djelovanje muslimanskih intelektualaca iz Bosne i Hercegovine krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Zagrebu, u kulturnom i političkom smislu, usko povezano sa slijedom službenog priznanja islama u Hrvatskoj, te da su temelje Islamske zajednice u Hrvatskoj kakvu danas poznajemo položili Bošnjaci.

“Oni su iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku donijeli svoje viševijekovno iskustvo suživota i tolerancije, osvjedočeno na brojnim historijskim primjerima – od prisustva bosanskih franjevaca, koje traje gotovo osam stotina godina, do dolaska španskih Jevreja, koje nakon egzodusa niko u Evropi nije htio prihvatiti, a našli su svoje utočište u Bosni i Hercegovini. Pa i u vrijeme posljednje agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, niti jedna crkva, manastir ili sinagoga nisu porušeni u gradovima s muslimanskom većinom stanovništva”, poručio je Izetbegović.

Dodao je kako su Bošnjaci Hrvatskoj uzvraćali na mnogo načina, pokazivali pripadnost ovoj zemlji, bez zadrške i kalkulacije, od istaknutih umjetnika i sportista, više od 25.000 učesnika odbrane Republike Hrvatske, do brojnih tihih i vrijednih susjeda koji su mimo javne arene utkali svoje živote u napredak ove države.

“Bošnjaci muslimani su dokaz da islamske vrijednosti unapređuju Evropu, u jednakoj mjeri u kojoj evropske vrijednosti unapređuju muslimansku zajednicu u cjelini. Svjedoci smo da se muslimani u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj sve češće uzimaju kao primjer za integraciju stotinu hiljada muslimana koji u Evropi traže utočište od užasa rata i nasilja”, naglasio je Izetbegović, te dodao: “Kada bi Evropa iz svog civilizacijskog i kulturnog nasljeđa pokušala dosljedno odstraniti sve islamske elemente i uticaje, urušila bi temelje na kojima počiva”.
Izetbegović je na kraju poručio kako danas postoji dosta razloga za ponos, ali, kako je rekao, svi će biti ispunjeni još većim ponosom ukoliko svoje znanje i mudrost iskoriste da unaprijede položaj manjina širom Evrope, svako u svojoj sredini.

“Zasluga je svih religija i kultura u Hrvatskoj što večeras obilježavamo ovaj jubilej. Nastavimo otvarati vrata prema drugim religijama i drugačijim kulturama, uvjereni da različitosti vjera i kultura ne sputavaju i ne ograničavaju nikoga”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U svom obraćanju prisutnim na svečanoj akademiji predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner zahvalio se svima u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj zbog očuvanja kulture međureligijskog dijaloga a time i zbog doprinosa miru i toleranciji u hrvatskom društvu.

“Današnja svečana i lijepa obljetnica prigoda je da obnovimo sjećanje na sve ono što nas veže u našim odnosima i zbog čega nas današnji dan ispunjava veseljem. Neka nam današnja obljetnica bude i dodatni poticaj za širenje međuvjerskog dijaloga ne samo ovdje u Hrvatskoj gdje se ponosimo najboljim odnosima u Europi između Islamske zajednice i države, već neka to bude primjer i za druge dijelove svijeta, koji će tim zemljama pomoći boljem međusobnom razumijevanju i u, nažalost, zaraćenim dijelovima svijeta učvršćivanju mira, obnovi razrušenih gradova i povratku izbjeglica njihovim domovima”, rekao je predsjednik Sabora Hrvatske.

Čestitajući 100. obljetnicu islama u Hrvatskoj, predsjednik Vlade Hrvatske Tihomir Orešković rekao je kako cijeni što Islamska zajednica promiče pristup potpune integracije muslimana u hrvatsko društvo.

“U našoj novijoj povijesti su mnogi muslimani imali istaknute uloge u izgradnji moderne hrvatske države. Htio bih posebno istaknuti da je tijekom Domovinskog rata veliki broj muslimana položio svoje živote u obrani Hrvatske. Njihovu žrtvu nećemo zaboraviti. Za odlične odnose i suradnju Republike Hrvatske i Islamske zajednice uvelike je zaslužan Ševko efendija Omerbašić, koji je bio glavni muftija punih 24 godine i predano je radio na promicanju dobrih međureligijskih odnosa”, rekao je Orešković.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh