BiH

Suđenje Radončiću: Svjedočile tužiteljice Burzić i Topalović, te policijski službenik Selimović

U Sudu BiH danas su u nastavku suđenja lideru SBB i delegatu u Domu naroda Parlamenta BiH Fahrudinu Radončiću, te Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću saslušana tri svjedoka Tužilaštva BiH, javlja reporter novinske agencije Patria.

Fahrudin Radončić - Novi

Iskaze su dali glavna tužiteljica KS Dalida Burzić, zamjenica glavne tužiteljice Tužilaštva KS Aida Topalović i policijski službenik Himzo Selimović.

Odgovarajući na pitanje tužioca Emira Neradina da li poznaje Bakira Dautbašića, Burzić je kazala da je on bio suprug njene poznanice iz gimnazije. Burzić je kazala da je 6. januara zaprimila dopis u čijem je potpisu bio Dautbašić te je dala nalog za otvaranje KTA predmeta i naložila je svojoj zamjenici Aidi Topalović da uputi pozive Dautbašić i Bilseni Šahman da daju izjavu na okolnosti koje se navode u podnesku. Burzić je kazala i da su joj bili nelogični datumi navedeni u podnesku, piše Nap.

Na pitanje tužioca Neradina kako je ocijenila taj podnesak, Burzić je kazala da te navode treba provjeriti. Tužilac je pitao i da li je pozvala Dušku Jurišić (urednica FTV op.a. koja će svjedočiti 4. maja) na šta je Burzić kazala da jeste.

– Ona je moja dugogodišnja prijateljica i prijateljica Bakira Dautbašića i trebala je provjeriti da li će Dautbašić biti u Sarajevu kada je planirano da da izjavu.

Burzić je kazala da je ranije (prije formiranja predmeta) pitana od strane Duške Jurišić da li u ovom Tužilaštvu ima prijava protiv Bakira Dautbašića na šta je ona rekla da joj nije poznato.

Burzić i Jurišić su 7. januara zajedno sa Himzom Selimovićem sjedile u jednom sarajevskom lokalu, ali Burzić je kazala da ona nije spominjala nikakvu ucjenu.

Iz medija je saznala da je slobode lišen Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman te su dobili zahtjev za kopijom predmeta od tužioca Bože Mihajlovića što su i učinili.

U unakrsnom ispitivanju advokat Asim Crnalić je kazao da neće dovoditi u pitanje iskaz Burzić ali je pitao može li se sjetiti sadržaja izjave koja je bila u podnesku.

– Površno sam pročitala i u pitanju je bila Azra Sarić i neka obraćanja prema Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman je li specijalizacija ili njeno zaposlenje na UKCS – kazala je Burzić.

Nakon što je Crnalić pročitao dio izjave koju je uputio Bakir Dautbašić, Burzić je potvrdila da su to ti navodi koje je i ona dobila.

Advokat Muhidin Kapo pitao je svjedokinju da li je u razgovoru sa Jurišić i Selimovićem spomenula da je Dautbašić poslao neku prijavu u vezi neke ucjene, Burzić je kazala:

– Ja to nisam rekla niti sam to spominjala.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Aida Topalović kazala je da je 7. januara pozvana u ured glavne tužiteljice Burzić koja joj je pokazala pošiljku i rekla joj da pošalje pozive za davanje izjave.

Topalović je kazala da se radilo o osjetljivom sadržaju jer se spominjalo ime Bakira Dautbašića koji je tada bio sekretar Ministarstva sigurnosti, da je kandidat za ministra, ime Fahrudina Radončića i procesa u Prištini. Također, Burzić je nazvala Topalović i kazala da ostaje termin 14. januar.

Na pitanje tužioca da li je znala da se tada vodi istraga, Topalović je kazala da nije znala i da je iz medija saznala za hapšenje Dautbašića i Šahman.

Topalović je spomenula i da je u oktobru prošle godine prisustvovala sastanku na kojem je bio i tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, ali da nije rekao da vodi istragu protiv Fahrudina Radončića.

Himzo Selimović je tokom svog svjedočenja potvrdio da je 7. januara sjedio sa Burzić i Jurišić s kojima je godinama prijatelj.

– U jednom momentu sam registrovao da njih dvije spominju da je Dautbašić dostavio krivičnu prijavu i da ga jedna osoba ucjenjuje. Ja sam samo tada rekao da treba sve raditi po zakonu – kazao je Selimović.

Na narednom ročištu svjedočit će Sabahudin Žujo, Aziz Šukalo, Tarik Mašić i Duška Jurišić. Također, ponovo je pozvana Dalida Burzić, kako bi odbrana Bakira Dautbašića koja nije prisustvovala današnjem ročištu, obavila unakrsno ispitivanje.

Brojni članovi i simpatizeri SBB prisustvovali su suđenju.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh