BiH

Otpad u moru: U Italiji plastika, u Hrvatskoj mreže, a znate li šta je najveći problem u Neumu?

Otpad koji se nalazi na dnu neumskog akvatorija predstavlja veliki problem, dok na obali na površini od 50 kvadratnih metara možemo pronaći hiljade i hiljade opušaka van turističke sezone, kazala je Feni koordinatorica projekta DeFisgGear u BiH Marina Fusko.

Neum - Anadolija

To je izjavila tokom Radionice “Nauka i pravna država zajedno za čistiji Jadran” koja je u okviru projekta “Sistem upravljanja napuštenom ribarskom opremom u jadranskoj regiji – DeFisggear” počela danas u Sarajevu.

Za razliku od BiH, dodala je, u Italiji najveći problem predstavlja plutajući otpad, dok su u Hrvatskoj to ribarske mreže na dnu mora.

Smatra da je Jadransko more pod snažnim antropogenim utjecajem te da su u okviru projekta rađene procjene količina otpada u različitim okolišnim odjeljcima, ali i utjecaj tog otpada na organizme.

„Ispitivani su želuci organizama i prisustvo mikroplastike u njima i dokazano je da su morski organizmi i morsko stanište pod jakom negativnim utjecajem čovjeka“, pojasnila je.

Na trodnevnoj radionici učestvuje više od 80 predstavnika iz sedam zemalja koji će prezentirati rezultate projekata i naučnih istraživanja o morskom otpadu u regiji.

Prvi dan posvećen je izgradnji zajedničkog okvira za Jadransko more bez otpada, a preostala dva dana znanstvenim dostignućima u procjeni stanja morskog otpada. Projekt “DeFishGear” provodi se u okviru EU IPA Adriatic programa i ima za cilj osigurati održivo upravljanje morskim i priobalnim otpadom Jadranskog mora, prenosi “Radiosarajevo“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh