BiH

Ešref Durmić od prazne ledine napravio čitavo imanje: Otac mu je ostavio najbolji dio sebe, vrijedne ruke

Kako zaradim, tako ulažem. Kupio sam traktor, sagradio dvije štale, treću gradim, a u pripremi je sirana, klaonica, sušnica za meso, voće, navodi Durmić.

Ešref Durmić - Faktor

Slijedeći očeve stope i ljubav koju u srcu nosi od djetinjstva, Ešref Durmić iz Gonje Bioče, nedaleko od Sarajeva, prije sedam godina upustio se u samostalan posao. Nije znao šta ga čeka, ali je odlučio da rizikuje. Krenuvši od nule, a može se reći čak i iz minusa jer je podigao kredit, danas ima mali porodični biznis kojim izdržava petočlanu porodicu i majku, piše Faktor.

-Završio sam za saobraćajnog tehničara. Zaposlio se u jednoj firmi, samo na tri mjeseca da bih stekao pravo na kredit. Čim mi je banka odobrila kredit, u podne uzeo pare, iza podne napustio firmu i rekao sebi – ja idem, pa šta Bog da -započinje priču Durmić.

Prodao ovce i krenuo

Od tih para kupio je 30 ovaca.

-Godinama nisam ništa prodavao. Kad sam sabrao 170 ovaca, sve sam ih rasprodao. I polako počeo da pravim, kuću, štalu. Ništa nisam imao. Ovo je bila čista livada. Kad sam se upustio u ovaj rizik, sa suprugom, tek rođenom bebom i majkom živio sam u jednom malom objektu. U jednom dijelu smo bili mi, u drugom dijelu smo držali kravu – priča nam Ešref.

Nakon što je prodao ovce, stao je na noge. Kupio je tri krave i počeo s prodajom mlijeka i sira.

-Prodavali smo po kućama, išli od haustora do haustora, na pijaci. Saberemo, sačuvamo nešto para od svog grla, uštedimo da kupimo nešto. Kupovali smo jednu po jednu kravu, telad nismo prodavali. I, evo, danas imamo 15 krava – dodaje Ešref.

Njegova majka Ferida kaže da im radni dan počinje u pet ujutro, a završava u ponoć. I tako već sedam godina. Ali, trud se isplati, kaže, jer sve što proizvedu, prodaju.

esref_durmic1

-Nahranimo, pomuzemo krave. Pripremimo mlijeko, mliječne proizvode za pijacu. Onda trčimo na njivu. Uglavnom, posla uvijek ima. Pet dunuma krompira, deset dunuma luka smo već posijali. Svakog petka i ponedjeljka, mlijeko i sir nosimo na pijace. Prodajemo naveliko. A imamo i stalne mušterije kojima godinama prodajemo mlijeko. Znaju vrijeme kad dolazimo da donesemo robu. Redovno kupuju zimnicu od nas. Ništa nam ne propada – priča nam Ferida.

Kaže da je u početku bilo veoma teško. O poljoprivredi, stočarstvu nikakvo znanje nisu imali, samo veliku želju da uspiju. A, Ešref je, kako kaže, uvijek potajno gajio ljubav prema životinjama, zbog čega je i vrlo brzo zavolio ovaj posao.

Rad, trud, dobra leđa

-Sjećam se da sam mu u 7. razredu kupila bicikl. Dolazi mi jednog dana, prodao ga, i kupio dvije koze. Uvijek je gledao na koji način može biti koristan porodici, jer mi kao šehidska porodica, nikakvu pomoć, donaciju nismo imali. Nakon pogiblje muža i sina, ostala sam sa Ešrefom i kćerkom. Nikad se nisam predavala, oboje su se školovali. Ešref je išao u školu, vikendom radio – priča nam Ferida.

Puno seljana je napustilo selo, otišlo u grad, a u selu ima života, govori nam 32-godišnji Ešref. Samo treba rad, trud i dobra leđa, veli on.
– Kako zaradim, tako ulažem. Kupio sam traktor, sagradio dvije štale, treću gradim, a u pripremi je sirana, klaonica, sušnica za meso, voće. Moj otac je prije rata imao veliko imanje, mnogo stoke. Ja želim da nastavim tu tradiciju – govori nam Ešref.

Kako kaže, svoj plan neće prekidati, jer osim egzistencijalne, imanje i posao kojim se bavi za njega imaju i sentimentalnu vrijednost. Sve ga podsjeća na rahmetli oca, kojeg je kao dječak izgubio, a koji mu je, kako kaže, ostavio najbolji dio sebe. Vrijedne ruke.

Samo da nam daju kredite

Ešrefova želja je da zaposli nekoliko ljudi, da i oni od ovoga koristi imaju. Ali, isto tako i da država prema njima malo više obzira ima.

– Poticaj dobijem. Dobro mi dođe, kad se najmanje nadam, kupim sijena, žita, hrane stoki. Ali, meni treba dosta vremena da ja od mlijeka kupim još krava. Ne treba mi nikakva donacija, ni pomoć, nikad je ni kao šehidska porodica nisam dobio. Treba mi samo neko zaduženje, potpora, bez visokih kamata. Da ne radim džaba – ističe on.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh