BiH

Ribolov pored Vijećnice: Nije sapača jedina u Miljacki ima i pastrmke i lipljena

Fadil Eminagić uz obalu Miljacke redovno plijeni radoznale poglede kako lokalnih prolaznika, tako i turista.

Ribar - Faktor.ba

Fadil Eminagić uz obalu Miljacke redovno plijeni radoznale poglede kako lokalnih prolaznika, tako i turista. Neopaženo nije prošao ni ekipi “Faktora” koja ga je zatekla kako zabacuje udicu.

Kaže nam da nema dana, a da nešto ne upeca.

– Čim nastupe ljepši dani, ja se uhvatim štapa i obale Miljacke. Još od svoje 10 godine lovim ribu u Miljacki. Tada nije bilo ovakvih štapova, već štapovi od lijeske sa dva metra silka i na kraju udica napravljena od špenadle – prisjeća se 60-godišnji Sarajlija.

Ispričao nam je da je Mljacka nekada bila puna ribe, ali i da se i danas mogu upecati pastrmka i sapača, te se u nekoliko rijetkih navrata našao i lipljen.

– Izađem skoro svaki dan na pecanje, ponekad zabacujem udicu sa zida niže Inat kuće, a često odem i na Bentbašu gdje se družim i lovim s ostalim članovim Sportsko-ribolovnog društva Miljacka – pojasnio nam je Fadil.

Sportski ribolovci lijepo su očistili Bentbašu uz rijeku. Drugu godinu poribljavaju Miljacku, pa se nadaju da na ovoj sarajevskoj rijeci pecaju i drugi ribari. Eminagić kaže da je Sportsko-ribolovno društvo Mijacka veoma aktivno, a broje 50 članova i dobro sarađuju s ostalim sportsko-ribolovnim društvima u BiH.

– Nedavno smo bili domaćini jednog takmičenja u ribolovu gdje su nam se pridružili ribolovci iz svih dijelova BiH – pohvalio se naš sagovornik i dodao da kako mu takva druženja život čine bogatijim i ljepšim.

A da je istina da svaki dan kući ode sa ulovom, uvjerili smo se i sami kada se za udicu zakačila sapača.

– Evo dokaza da u Miljacki ima ribe – nasmijao se Fadil pokazujući svoj ulov, pa je sav sretan dodao:

– Prije nekoliko dana jedan je ribar kod brane ulovio 42 centimetra dugačkog lipljena, ma bit će ovdje i ribe i ribolova dok je nas kojima je stalo da se ovaj sport i rijeka sačuvaju, a hvala Bogu, ima nas.

l7
Foto: Faktor.ba

Izvršeno sedam poribljavanja

Od Kenana Hajdarevića, predsjednika SRD Miljacka, saznali smo da se rijeka poribljava od 2013. godine i da je do sada poribljavana 7 puta.

p0
Foto: Faktor.ba

– Prije nekoliko dana poribili smo rijeku za 200 kilograma pastrmke, a to je samo jedan dio jer ove godine planiramo poribiti rijeku sa još dodatnih 400 kilograma potočne pastrmke. Ovih dana krčimo obalu od rastinja, obnavljamo stara kupališta, uklanjamo s inspekcijama nelegalne kanalizacione priključke na Bentbaši, jednostavno, vraćamo staru raju na našu Miljacku – kazao je Hajdarević, prenosi “Faktor“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh