BiH

Maloljetni borci Armije RBiH konačno će biti tretirani zakonom: Branili BiH sa 14 godina, a danas su ih zaboravili

Ima nas u cijeloj Bosni i Hercegovini i, nažalost, zbog dosadašnjeg nepriznavanja boračkog statusa, veliki broj nema od čega da živi, rekao Pezić.

Elvir Pezić - Faktor.ba

Prava maloljetnih boraca Armije RBiH, kojih je 5.000 u našoj zemlji, nakon 20 godina bit će ugrađeni u novi Zakon o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica. Elvir Pezić, predsjednik Koordinacije maloljetnih boraca A RBiH kaže da će biti obuhvaćeni članom 2. ovog zakona te da će tražiti i pomoć u školovanju, kao i određena mjesečna primanja, piše “Faktor“.

Diploma i posao

-Mi smo zadovoljni što ćemo biti tretirani članom 2. Zakona, čime konačno stičemo pravo da budemo dio takvog zakona kao posebna boračka kategorija. Napokon ćemo biti priznati i nadamo se u budućnosti da ćemo biti više zastupljeni kada je riječ o dodatnim pravima. Mnogi kao maloljetni borci Armije RBiH nisu uspjeli ni srednju školu završiti, pa smo uputili prijedog da se vidi koliko tada maloljetnih boraca nije završilo školovanje. Mi smo u tim nekim godinama gdje još nije kasno da se školujemo kako bismo došli do zaposlenja kroz te svoje diplome – govori nam Pezić.

Podsjeća da je u redovima boraca bilo pripadnika i sa nepunih 14 godina.

-Prosjek nam je tada bio 16 godina. Ima nas u cijeloj Bosni i Hercegovini i, nažalost, zbog dosadašnjeg nepriznavanja boračkog statusa, veliki broj nema od čega da živi. U svojim kasnim 40-im nismo poželjni kod poslodavaca kao radna snaga. I bilo bi dobro da imamo neku mjesečnu naknadu, čisto radi simbolike. Otprilike smo tražili da bude nešto poput primanja „ Zlatnog ljiljana“ ili dobitnika „Srebrenog štita“. To su mjesečna primanja od nekih 300 KM – rekao nam je Pezić.

Izrada registra

Dodaje da je u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu poginulo oko 300 maloljetnih boraca.

-Mislim da to nije konačna cifra i nastavljamo raditi na registru. Roditelji poginulih maloljetnih boraca mjesečno kao naknadu primaju mizernih 100 do 150 KM. To je zaista sramotno – kazao je Pezić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh