BiH

Dogovor postignut: Šef CIA završio posjetu BiH

Direktor američke CIA John Brennan i direktor Obaveštajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić dogovorili su intenzivniju saradnju dvije agencije.

John Brennan - Fokus

Dogovorena je saradnja po svim pitanjima od zajedničkog interesa dvije agencije.

Kako je saopšteno iz OBA, tokom sastanka ocijenjeno je da je posjeta Brennana BiH, koji je bio u uzvratnoj posjeti na poziv Mehmedagića, bila izuzetno uspješna i produktivna, piše Fokus.

Tokom dvodnevne posjete BiH šef CIA-e je imao odvojene sastanke i sa članovima Udarne grupe za borbu protiv terorizma, te sa članovima Predsjedništva BiH, piše agencija Beta.

Brennan je juče izrazio podršku radu Udarne grupe, naglasivši da će CIA podržavati rad agencija u BiH kroz razmjenu podataka preko OBA.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u BiH, o preduzetim aktivnostima u borbi protiv terorizma, međusobnoj saradnji svih bezbjednosnih agencija i tijela u BiH, kao i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Udarnu grupu za borbu protiv terorizma čine generalni direktor OBA Osman Mehmedagić, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, glavni tužilac Goran Salihović, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Perica Stanić, direktor Granične policije Zoran Galić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela Mirsad Vilić, direktor Službe za strance Slobodan Ujić.

U Udarnoj grupi su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač i komesar MUP-a Kantona Sarajevo Vahid Ćosić.

Sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma sa Brennanom prisustvovala je i ambasador SAD u BiH Maureen Cormack.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh