BiH

ŠTA JE NAMA BIO KOSCHNICK?

Igrom sudbine, vijest o smrti njemačkog političara i bivšeg EU upravitelja Mostara, Hansa Koschnicka, stigla je upravo na vrhuncu još jedne u nizu mostarskih političkih kriza oko administrativnog uređenja grada.

Hans Koschnick u ratom razrušenom Mostaru - starmo.ba

Istog onog Mostara, koga je njemački političar i diplomata pokušao prije dvadeset godina; prvo obnoviti, a onda i doslovce ponovo sastaviti. Bolje reći zakrpiti…

Koschnick nije bio običan međunarodni posrednik ili izaslanik. Njegova misija u Mostaru imala je karakter upravljanja nad ratom razrušenim gradom i svim procesima u njemu, te se može uzeti i kao pionirski pokušaj i primjer za sve ostale modele međunarodnog prisustva u ratnim zonama, ne samo na Balkanu, već i širom svijeta. Kada je stigao u Mostar u ljeto 1994. godine, njemački političar i nekadašnji gradonačelnik njemačkog grada Bremena se samo mogao čuditi stepenom razaranja Mostara, posebno njegovog istočnog dijela. Vjerovatno nikada nećemo saznati šta se to vrtjelo u glavi njemačkog političara pri pogledu na ruševine Starog mosta, liniju razdvanja u strogom centru Mostara i rat koji se valjao doslovce iza prvog brda na padinama Podveležja, piše “StarMo“.

Za dolazak u takav Mostar i početak vrlo zahtjevne misije, Koschnicka ništa nije moglo pripremiti. Sve se doslovce moralo prvo isprobati na terenu Mostara i provjeriti da li to uopšte ima bilo kakvog smisla. Njegova misija je bila dvojaka; obnoviti grad i politički ga ujediniti. Za prvi dio zadataka Koschnik je imao jake argumente u stotinama miliona „dojč maraka“ u fondovima za obnovu, dok je u onom drugom – političkom dijelu njegovog mandata mnogo toga bilo nepoznato, a neki bi kazali i doslovce nemoguće.

Međunarodna zajednica je (naivno) vjerovala kako se sa potpisima na međunarodnim ugovorima u jednoj ruci i vrećom para u drugoj, nekako može postići za sve prihvatljivo rješenje. To se, međutim vrlo brzo pokazalo, samo kao dobar plan. Obnova grada je išla manje-više dobro, gradilo se na svakom koraku, ali se politička priča odvijala jako sporo i bez pravih pomaka.

O kakvim se prilikama radilo, najbolje svjedoči podatak da je na Koschnika čak dva puta pokušan atentat, a da su vrlo ozbiljni noćni incidenti bili, skoro pa redovna pojava. Grad je tada, dugo nakon okočanja rata, živio životom dvije potpuno odvojene zajednice, pa se i na pregovore u sjedište EU administracije Mostara dugo vremena moralo ići pod zašitom EU policije! Koschnick je formalno bio “šef” u Mostaru, ali u stvarnosti je počesto bio prinuđen da improvizira i praktički moli lokalne lidere za saradnju. Formalno iz njega je stajala “međunarodna zajednica” – stvarno bio je sam sa svojim timom.

Priroda političke podrške EU administratoru Mostara, gledano sa ove vremenske distance, nikada nije bila do kraja jasna i nedvosmislena. Kao Mostar i Koschnick je bio neka vrsta eksperimenta, na osnovu koga su se kasnije razrađivale strategije u širem prostoru BiH i Balkana. Bilo je to i svojevrsno “vježbalište” za tzv. međunarodnu zajednicu, koja je baš preko leđa Koschnicka i građana Mostara brusila svoje unutrašnje odnose i počesto vrlo različite interese!

U svu apsurdnost jednog takvog načina ponašanja mogao se pri kraju mandata uvjeriti i sam Koschnick, kada je u ključnom momentu svojih političkih reformi i rješenja za Mostar ostao bez podrške čak i vlastite njemačke diplomatije!?

Koschnick je prvo “ohrabrivan” da konačno donese rješenje za Mostar i kada ga je konačno donio, isti oni koji su ga hrabrili pristali su na nove dogovore oko već odlučene stvari i tako njemačkom političaru “zabili nož u leđa”. Od tog udarca, Koschnick se do ostatka mandata u Mostaru nije oporavio, shvativši da je njegov teško izboreni integritet praktički srušen, a on doveden u poziciju političara bez autonomije u odlučivanju.

Ni na press konferencijama i javnim istupima Koschnick nije krio tu frustraciju nastupajući počesto sa vrlo ironičnim stavovima. Ipak, svoj mandat je odradio do kraja napustivši Mostar poprilično tiho i bez puno pompe. Doslovce je “iscurio” iz grada na Neretvi… Mostarska epizoda se sigurno još dugo vrtjela u glavi njemačkog diplomate, ali je ta velika priča ostala obavijena velom tajne. Koschnick nikada više nije otvoreno govorio o svojim mostarskim iskustvima, izuzme li se par izjava u kojima je opet više komunicirao u “šiframa”, nego što je pokušao da neke stvari pojasni.

Mada to nikada nije do kraja javno kazao, Koschnicka je najviše boljelo okretanje leđa njemačke i međunarodne politike od njegove misije u Mostaru. Zato je i šutio sve ove godine. Bio je previše ponosan da bi prešao preko toga tek tako, ali i veliki njemački patriota, koji sebi nije mogao dopustiti da otvoreno kritikuje vlastitu zemlju.

Aktuelna dugogodišnja kriza u Mostaru, podsjetnik je i na mostarsku epizodu Hansa Koschnicka, njemačkog poitičara čija su se najveća nadanja pretvorila u njegovo vjerovatno najveće životno razočaranje. Koschnick je umro, a Mostar još uvijek bije svoje unutrašnje bitke u potrazi novim-starim identitetom.

Eksperiment se nastavlja…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh