BiH

Teška životna sudbina nane Fatime koja prosi na ulicama Rima

Rim je grad koji redovno posjećuju milioni turista godišnje. To je metropola u kojoj možete naći ljude svih nacija svijeta, a naša ekipa je srela jednu Bosanku. Ali ona nije u Rimu zbog turizma, obilazaka znamenitosti i starina. Nana Fatima svakodnevno prosi na jednom od najpoznatijih kulturno-historijskih spomenika na planeti.

Nana Fatima - N1 BiH

Nana Fatima u Rimu živi od 1991. godine. Sa suprugom je došla tek nekoliko mjeseci prije rata u Bosni i Hercegovini. Tada su oboje radili. Njen suprug je preminuo, a Fatima je počela da prosi u podnožju Koloseuma, jer joj, kako kaže, ništa drugo nije preostalo.

“Kako živimo? Nekad radimo sa starim željezom, ali nema više ni tog rada. Nemamo pomoći nikakve, prosim ovako i izdržavam se”, kaže Fatima za N1.

Iako je njen život težak, ipak nekako uspijeva preživjeti onim čim se sada bavi.

Možemo, za hranu, možemo kupiti, može mi biti sedam dana”, dodaje ona.

Fatima u Italiji nema nikoga, a nikoga ni u Bosni i Hercegovini. Iako ima želju da se vrati u Banja Luku odakle je rodom, nema sredstava, a tvrdi da u BiH nema ko da je dočeka.

“Umrli su svi. Umrli su. Neko u ratu, neko sada skoro. To je već bio stari narod i pomrli su”, kaže Fatima.

I dok hiljade turista obilazi znamenitosti grada Rima, nana Fatima i dalje sjedi na stepenicama i bori se za preživljavanjem u zemlji koja nije njena i iz koje ne može otići.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh