BiH

Ostavio džemat i pridružio se ISIL-u: Imam Adem Mustafić poginuo u Siriji

ISLAMSKA ZAJEDNICA POTVRDILA

Adem Mustafić - Depo.ba

Za mnoge, za koje se zna da su krenuli put Sirije, nema informacija da li su živi

Bivši imam iz Bara Adem Mustafić peti je crnogorski državljanin koji je poginuo na ratištu u Siriji boreći se na strani Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

U odnosu na prethodne slučajeve odlaska u redove IDIL-a državljana Crne Gore, Adem Mustafić je, kako je Radiju Slobodne Europe (RSE) potvrđeno iz Islamske zajednice Bara, visoko kotirao u Islamskoj zajednici Crne Gore.

Mustafić je bio deset godina imam Islamske zajednice u Podgradskoj džamiji u Baru, a prije tri godine napustio je Islamsku zajednicu i pridružio se militantnoj Islamskoj državi Iraka i Levanta.

Kako je za RSE potvrdio glavni imam Islamske zajednice Bara Mujdin ef. Milaimi, Mustafić je prije tri godine napustio Islamsku zajednicu, a potom preko mreža IDIL-a otišao u Siriju. On kaže kako Islamska zajednica čini velike napore da odvrati mlade ljude od pogrešnog puta u čemu ima dosta uspjeha. Ipak, prema njegovim riječima, na pojedince nije moguće uticati.

Mustafić je peti državljanin Crne Gore za koga je zvanično potvrđeno da je poginuo boreći se u redovima IDIL-a. Za sada nije poznato koliko crnogorskih državljana ratuje na strani Islamske države. Zvanične i nezvanične procjene se kreću od par desetina do više desetina građana muslimanske vjeroispovjesti.

Za mnoge, za koje se zna da su krenuli put Sirije, nema informacija da li su živi.

Inače, Skupština Crne Gore je 2015. godine usvojila izmjene Kaznenog zakonika, kojima se predviđaju zatvorske kazne od dvije do deset godina, za sve koji regrutuju i pripremaju pojedince ili grupe za učešće na stranim ratištima.

(FENA)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh