BiH

RAK DONIO ODLUKU: Manje cijene mobilne telefonije do početka juna

Konferencija u Sarajevu

Konferencija RAK-a u Sarajevu - Avaz.ba

Cijena mobilnih usluga u BiH u narednom periodu biće jeftinija nego do sad, izjavio je danas u Sarajevu vršilac dužnosti direktora Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH Predrag Kovač, prenosi “Srna”.

Kovač je na konferenciji za novinare rekao da je RAK donio set mjera za usklađivanje cijena usluga mobilne telefonije i uslova za pružanje telekomunikacionih usluga, koja treba da dovedu do sniženja cijena usluga mobilne telefonije u BiH

On je naveo da su mjere donijete u skladu sa zaključcima Parlamentarne skupštine BiH, koje je potvrdio Savjet ministara BiH.

“Cilj nam je da slijedimo, prije svega, cijene istih usluga u zemljama u regionu”, istakao je Kovač i dodao da su donošenju ovih mjera prethodili razgovori sa telekom operaterima u BiH.

Navodeći da RAK redovno analizira tržište u skladu sa domaćim zakonima te praksom u EU, Kovač je za naredni period najavio niz novih mjera koje treba da doprinesu da kvalitet usluga u BiH bude na nivou usluga u zemljama regiona i Evrope te da se za to plaća primjerena cijena.

Kovač je precizirao da je odlukom RAK-a predviđeno da dio mjera stupi na snagu 1. juna, a dio 1. jula, čime je telekom operaterima dato dovoljno vremena da se tehnički prilagode za njihovu primjenu.

Stručni savjetnik za analizu i regulaciju tržišta u RAK-u Slavica Bodiroga precizirala je da se prva mjera odnosi na sniženje cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama, odnosno na izjednačavanje cijene sa cijenom prema vlastitoj fiksnoj mreži.

“Druga mjera se odnosi na međunarodne pozive i znači da su operatori obavezni da cijene u mobilnoj telefoniji formiraju u skladu sa pravilom 67 o modelu rebalansa cijena govorne telefonije u BiH”, dodala je Bodiroga.

Ona je navela da treća mjera predviđa da dopuna računa za mobilnu telefoniju od 10 KM i više važi najmanje 90 dana.

Ove tri mjere, precizirala je Bodiroga, stupaju na snagu 1. juna, dok 1. jula na snagu treba da stupe na snagu mjere ukidanja izbora operatora da li će ukinuti obračunsko uspostavljanje poziva ili će uvesti obračunsku jedinicu jedan sekund te obaveza operatora da cijene iskazuju sa uključenim PDV-om.

U RAK-u nisu mogli precizirati koliko će iznositi sniženje cijena jer operatori nude veliki broj paketa za korisnike.

Mjere RAK-a za usklađivanje cijena usluga mobilne telefonije u BiH odnose se na operatore javnih telekomunikacionih usluga u BiH – “Telekom Srpske” Banjaluka, “BH telekom” Sarajevo i HT Mostar.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh