BiH

Ustavni sud BiH o pravima apelanata na slobodu izražavanja i prava apelanata na nediskriminaciju

Ustavni sud BiH je, između ostalog, razmatrao veći broj apelacija podnesenih zbog povreda ustavnih prava apelanata koje su im navodno nanijeli redovni sudovi.

Ustavni sud BiH - Cin.ba

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici Velikog vijeća u vezi s pravom na porodični život (poštovanje privatnog i porodičnog života, doma i prepiske) zauzeo je stav da nema povrede apelantovog prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, doma i prepiske u situaciji kada su članovima uže porodice, zakonitoj supruzi i djeci rođenoj u braku i van braka, te advokatu omogućene posjete apelantu u pritvorskoj jedinici, javlja Anadolu Agency (AA).

Zabrana da apelanta posjećuju majke njegove djece s kojima je vjenčan prema pravilima islamskog prava, stava je Ustavni sud BiH, ne pokreće pitanje kršenja prava na porodični život kada Porodični zakon ne poznaje niti priznaje takve veze.

Naime, ove ocjene Ustavni sud BiH je, između ostalog, donio razmatrajući jedan broj apelacija u vezi s povredom prava apelanata na slobodu izražavanja, apelacija protiv rješenja sudova o produženju pritvora zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga, apelacija podnesenih zbog navodnog ugrožavanja prava apelanata na nediskriminaciju, prava apelanata na imovinu i u vezi s tim donio odgovarajuće odluke.

Ustavni sud BiH je, između ostalog, razmatrao veći broj apelacija podnesenih zbog povreda ustavnih prava apelanata koje su im navodno nanijeli redovni sudovi.

U predmetima u kojima je Sud utvrdio postojanje povreda prava apelanata na pravično suđenje zbog toga što sudovi nisu donijeli odluke u razumnom roku, nadležnim sudovima je naloženo da hitno okončaju postupak te da o tome obavijeste Sud u roku od tri mjeseca.

U vezi s tim Ustavni sud BiH uočava da sudovi i upravni organi iz različitih razloga često ne vode u dovoljnoj mjeri brigu o standardima prava na pravično suđenje, te da je zbog toga problem nedonošenja odluka u razumnom roku prisutan u sudskoj praksi u Bosni i Hercegovini. Problemi koji se nalaze u osnovi kršenja prava na pravično suđenje širokog su obima i kompleksne prirode. Oni, stoga, zahtijevaju preduzimanje odgovarajućih mjera koje su u naravi zakonodavnog ili administrativnog karaktera.

Apelacije koje su bile očito neosnovane i nedopuštene Sud je odbacio. To se odnosi na predmete u kojima je Sud utvrdio da zahtjevi apelanata nisu opravdani, odnosno da činjenice koje su apelanti predočili Sudu ni na koji način ne mogu opravdati tvrdnju apelanata o postojanju kršenja njihovih prava zaštićenih Ustavom ili da stranke u postupku ne snose posljedice navodnog kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Sve odluke usvojene na sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh