BiH

Propast pijaca i džepova: Čak i kad prodavači snize cijene, kupuje se na komad i hajde kući…

KUPOVNA MOĆ NA NULI

Pijaca Markale - Anadolija

Roba uredno složena na tezgama, prodavači po običaju bez obzira na sve nedaće s kojima se susreću nasmijani i raspoloženi za razgovor, piše Oslobođenje.

Na jednoj od najprometnijih pijaca Grbavica, prodavači ističu da se s boljim vremenskim prilikama nadaju i boljoj prodaji.

Roba uredno složena na tezgama, prodavači po običaju bez obzira na sve nedaće s kojima se susreću nasmijani i raspoloženi za razgovor. Ističu da mogu biti koliko-toliko zadovoljni prodajom, ali napominju da građani sve više kupuju na komad, a ne kao prije na kilograme.

Domaće

– Ovaj posao radim 20-ak godina. Osim što od ovog posla prehranjujem porodicu, nešto se uspije i zaraditi. Cijene proizvoda nastojimo da prilagodimo kupovnoj moći građana i kada su one niže, odmah i prodaja ide bolje. Naravno, uvijek se nađe neko da kaže kako su cijene previsoke, ali mislim da je kilogram krompira iz moje bašte od 0,70 KM pristupačan za građane, rekao je prodavač Samir Ajanović.

Kada je riječ o cijenama, one variraju u zavisnosti od vrste i kvaliteta proizvoda. Jabuke su marka, banane 2,50 KM, špinat, zelje i kelj 1,50 KM, blitva je dvije marke. Najskuplje su buranija i jagode koje koštaju pet KM, onda idu paprike koje koštaju od tri do četiri KM, te patlidžan 3,50 KM. Od prodavača saznajemo da se najviše prodaju zelena salata, špinat, mladi luk i kupus.

– Uglavnom se prodaje sezonsko voće, iako je april za nas prodavače najteži mjesec u godini, jer prelazimo sa zimskog na ljetno voće. Trenutno je najskuplja jagoda, kilogram košta pet KM. Najveći problem nam predstavljaju tržni centri, koji polako preuzimaju tržište, kazala nam je prodavačica Mersida Ruhotina.

Samo najpotrebnije

Oni koji svakodnevno kupuju na ovoj pijaci ističu da su cijene voća i povrća previsoke za standard građana.

– Pošto živim u blizini, na ovoj pijaci kupujem svakodnevno. Ponuda voća i povrća je raznovrsna, ali kupovna moć nas penzionera je slaba tako da najčešće kupujem samo ono što mi je najpotrebnije, istakla je Halida Hamzić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh