BiH

Zvizdić sa direktoricom Svjetske banke: Dobar poslovni ambijent preduslov za stvaranje novih radnih mjesta

Podrška reformskim procesima u Bosni i Hercegovini bila je tema razgovora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u Washingtonu sa direktoricom Svjetske banke Sri Mulyani Indrawati i potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Cyrilom Mullerom, javlja Anadolu Agency (AA).

Denis Zvizdić - Anadolija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je upoznao predstavnike Svjetske banke sa trenutnom situacijom u BiH u svijetlu kreiranja i implementacije Reformske agende. Dodao je da reformski potezi već daju rezultate i naglasio da je Bosna i Hercegovina predala kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Istaknuo je da su trenutni prioriteti ubrzavanje euroatlanstskog puta BiH, stvaranje boljeg poslovnog okruženja i zapošljavanje mladih, te jačanje vladavine prava i sigurnosti.

Direktorica Indrwati je čestitala predsjedavajućem Zvizdiću na aplikaciji za članstvo u EU i izrazila podršku refomama. Rekla je da je provođenje reformi težak posao, ali koji u konačnici donosi dobro.

Dodala je da će Svjetska banka, u saradnji sa drugim finansijskim institucijama, pratiti reformske korake BiH i pomoći u njihovom provođenju. Istaknula je da reformske poteze treba dizajnirati na takav način da se snaži poslovni ambijent i istovremeno zaštite najugroženije kategorije stanovništva. Naglasila je da je to preduslov za stvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanja mladih.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH se zahvalio Svjetskoj banci na dosadašnjoj podršci Bosni i Hercegovini istaknuvši da su projekti Svjetske banke doveli do poboljšanja u svim oblastima, a posebno u jačanju fiskalne discipline institucija. Dodao je da Bosna i Hercegovina radi na suštinskim reformama u svim društvenim oblastima i da je BiH u tom procesu potrebna finansijska pomoć kao i ekspertiza, te pozvao Svjetsku banku da pojača svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh