BiH

Konferencija predsjednika parlamenata JJI: Pozdravljena predaja aplikacije BiH za članstvo u EU

Saradnja u okviru Jadransko – jonske inicijative ključna je za dalji razvoj mira, stabilnosti i blagostanja u ovoj regiji, kao i za jačanje podrške državama kandidatkinjama za članstvo u EU ocijenjeno je u zajedničkoj izjavi, koju su usvojili predsjednici i članovi rukovodstava parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije i Slovenije na 14. Konferencije predsjednika parlamenata Jadransko – jonske inicijative, koja je danas održana u Splitu, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

S tim u vezi, učesnici Konferencije u zajedničkoj izjavi toplo su pozdravili predaju zahtjeva BiH za članstvo u EU, te izrazili spremnost država članica EU unutar Jadransko – jonske inicijative da podijele svoja iskustva u reformama povezanim sa pristupanjem EU.

Učesnici Konferencije, čiji je domaćin bio predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, razmijenili su mišljenja o doprinosu zemalja učesnica Jadransko – jonske inicijative sveobuhvatnom evropskom odgovoru na migrantsku krizu, kao i o dodatnoj vrijednosti parlamentarne saradnje u okviru Strategije Evropske unije za jadranski i jonski region.

U okviru rasprave o migrantskoj krizi učesnicima se obratio predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić koji je naglasio da su migrantska kriza i talasi izbjeglica koje bježe pred ratom, razaranjima i siromaštvom, uzdrmali Evropu i region, te suočili države koje su se našle na ruti masovnog kretanja migranata sa velikim izazovima.

Ističući da je migrantska kriza panevropski problem, Bosić rekao je da nijedna evropska zemlja ne može samostalno da reaguje i poručio da je neophodna saradnja svih zemalja EU, uključujući i zemlje članice Jadransko – jonske inicijative koje, kako je naveo, moraju da ostvare najbolju moguću saradnju i da pruže međusobnu pomoć.

Naglasivši da migracije stanovništva usljed teške ekonomske situacije ne zaobilaze ni region Zapadnog Balkana, Bosić je rekao da je neophodno pojačati privredne aktivnosti i, umjesto teškim i bolnim temama iz prošlosti, okrenuti se rješavanju ekonomskih pitanja.

Govoreći u okviru sesije o Strategiji EU za Jadransko – jonsku regiju (EUSAIR), zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto istakla je da je cilj te Strategije, koja je proistekla iz pozitivnog iskustva saradnje među vladama regije, promocija održivog privrednog rasta i društvenog napretka, konkurentnost i povezanost regije, te bolja integracija država koje još nisu članice EU.

Krišto je ocijenila da ova Strategija u potpunosti odgovara novom pristupu EU prema BiH i da ona podstiče povezanost regije, razvoj turizma, zaštitu okoline i promoviše rast privrede i energetsku bezbjednost.

U radu konferencije učestvovali su i ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač, poslanica u Evropskom parlamentu Ivana Maletić, te generalni sekretar Jadransko – jonske inicijative Fabio Pigliapoco.

Inače, delegaciju BiH na 14. Konferencije predsjednika parlamenata Jadransko – jonske inicijative u Splitu predstavljali su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić, njegova zamjenica Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariša Čolak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh