BiH

SIPA: U nastavku akcije “Kurir” pretresi u više gradova u BiH

– Za poresku utaju i pranje novca sumnjiči se devet fizičkih osoba kineskih državljana i više pravnih osoba, čiji su stambeni i poslovni objekti predmet pretresa

Sipa - Faktor.ba

U nastavku akcije “Kurir”, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su započeli pretrese objekata na 18 lokacija na području Sarajeva, Mostara, Prnjavora, Tuzle i Brčko distrikta s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, javlja Anadolu Agency.

Pretresaju se stambeni i poslovni objekti, pokretne stvari, te magacinski prostori i maloprodajni i veleprodajni objekti više pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje upočinjenje krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja i pranje novca, a sve u vezi sa članom 31. KZ BiH “Pomaganje”, za šta se sumnjiči devet fizičkih osoba kineskih državljana i više pravnih osoba, čiji su stambeni i poslovni objekti predmet pretresa.

Riječ je o zajedničkoj akciji policijskih službenika SIPA-e i pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja se realizira po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Tuzlasnskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Policije Brčko distrikta.

“Osumnjičenim osobama na teret se stavlja da su udruženim djelovanjem na području BiH vršili krivična djela poreska utaja ili prevara i pranje novca, na način da je više pravnih osoba u vlasništvu kineskih državljana organiziralo i vršilo uvoz raznih vrsta roba iz Kine, od čega je najveći dio robe prodavan bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji čime su pribavili veće količine novca bez porijekla, koji su potom posredstvom više saradnika bh. državljana nelegalno prebacivali u Hrvatsku, odakle je preko računa poslovnih banaka transferiran na račune saradnika u Kini”, navodi SIPA.

Ove osobe sumnjiče se da su, u periodu od 1.1.2013. do 31.12.2015. godine, na opisani način iznijele iz BiH novac u vrijednosti od oko tri miliona eura, čime su oštetile budžet BiH za više od 430 hiljada eura.

Javnost će naknadno biti informirana o ukupnim rezultatima današnje akcije, saopćila je SIPA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh