BiH

Štrajk glađu radnika “Tuzla-Kvarc”: “Hajde babo kući, gladan si!”

Danas je peti dan od početka štrajka glađu radnika ”Tuzla-Kvarc”.

Amir radnik Tuzla-kvarca - Tuzlanski.ba

Trenutno je 21 radnik u štrajku glađu, ostali pružaju podršku, piše Tuzlanski.ba.

”Jučer je ljekarska pomoć pružena trojici naših radnika. Jednom je pružena pomoć u Domu zdravlja Tuzla, dok je jednu radnicu i jednog radnika odvezlo vozilo hitne pomoći na UKC Tuzla”, kazao je za Tuzlanski.ba predsjednik Sindikata radnika ovog preduzeća Senad Mehanović te dodao:

”Sve smo lošije. Psihički su ljudi veoma loše a ne samo fizički. Jedva izdražavamo. Ja sam na potpis odbio ljekarsku pomoć i da idem na UKC Tuzla. Ne znam koliko još možemo izržati ali odustati od štrajka nećemo. Čak i jedan kolega kojem je prije par dana pružena ljekarska pomoć i koji je poslan na kućno liječenje želi ponovo da nam se pridruži u našoj borbi”.

tuzla-kvarc-strajk-gladju-april2016-1

Kako nam je potvrdila portparolka UKC-a Tuzla Ersija Aščerić-Mujedinović jednoj radnici i jednom radniku je pružena pomoć na UKC Tuzla, te su oni poslati na kućno liječenje, a službenici hitne pomoći dovezli su ih zbog visokog krvnog pritiska.

Amir, radnik ”Tuzla-Kvarca” i bivši borac, sa suzama u očima ispričao je da ga kod kuće čeka četvero djece i da ga ja najmlađi sin zvao i molio da se vrati kući i da ne gladuje, a Amir se pita šta li su njegova djeca danas jela i da li su uopšte imala šta da jedu.

amir-tuzla-kvarc-cetvrti-dan-strajka-gladu-radnika-tuzla-kvarc-hajde-babo-kuci-gladan-si

”Nešto me tjera da izdržim. Ali kao da nas niko nit čuje niti vidi. Ovo mi je gore nego u ratu. Šesnaest godina sam nosio metak u kičmi iz rata, bio sam diverzant. Poslije rata se zaposliš i na kraju postaneš socijalni slučaj. Kažu da dobijemo dozvolu za rad nije po zakonu. A pomoćnik ministra prima platu u zatvoru a mi ovdje ne možemo raditi. Ma samo nas mogu iznijet odavdje. Odustat nećemo. Kada odemo u bolnicu tamo nam ispostave račun, nećemo ni da idemo u bolnicu kad nam je loše. Kod kuće imam četvero djece. Najmlađe dijete, moj sin od četiri godine mi kaže: ‘Hajde babo kući, gladan si’. Ma, ima Boga. Sve će to Bog valjda ispraviti” – priča nam radnik Amir sa suzama u očima.

Podsjetimo, radnici ”Tuzla-Kvarca” početkom sedmice su stupili u štrajk glađu zbog oduzimanja koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu Bukinje.

tuzla-kvarc-strajk-gladju

Stav Vlade TK od ranije je po ovom pitanju jasan, a to je da je koncesija ”Tuzla-Kvarcu” oduzeta zbog nelegalnog izvlačenja kvarcnog pijeska te zbog nepoštivanja privatizacijskog ugovora. Također, oglasio se i premijer TK Bego Gutić, koji je kazao da će Vlada TK pomenutom preduzeću dodijeliti koncesiju tek kada deblokira svoje bankovne račune i izmiri svoja prethodna dugovanja ili potpiše reprograme tih dugovanja. Štrajk glađu radnika ”Tuzla-Kvarc” se nastavlja do daljenjeg.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh