BiH

Izetbegović na OIC-u: Jedinstvo, solidarnost i pomirenje među muslimanskim zemljama neophodni za rješavanje izazova

Muslimanski svijet se suočava s ozbiljnim izazovima, među kojima prednjače terorizam, sektaško nasilje i oružani sukobi, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir izetbegović u obraćanju na Samitu šefova država Organizacije islamske konferencije (OIC), u Istanbulu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bakir izetbegović - Anadolija

Izrazio je zadovoljstvo što se obraća na trinaestom Samitu Organizacije islamske konferencije, ali i zahvalnost predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i vladi Republike Turske na gostoprimstvu.

Izetbegović im je čestitao na preuzimanju predsjedavanja, kao i zato što su domaćin ovog Samita.

“Dozvolite mi da najiskrenije čestitam generalnom sekretaru, njegovoj ekselenciji Iyadu Madaniju, na umješnom vođenju Organizacije i da mu zahvalim za promovisanje učešća moje zemlje u Organizaciji i na ovom Samitu. Iznimno cijenimo podršku ove Organizacije i njenih članica u razvoju Bosne i Hercegovine kao demokratske, multietničke i multikulturne države”, kazao je Izetbegović u obraćanju.

U ime Vlade Bosne i Hercegovine i naroda ove zemlje zahvalio se na trudu koji ulažu da bi unaprijedili prilike u Bosni i Hercegovini.

“Vjerujemo da je potpuna integracija u Evropsku uniju i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u Bosni. Proces evropskih i euroatlantskih integracija je najefikasnije sredstvo za transformaciju naše države i društva, u cilju postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i jačanja našeg ekonomskog razvoja. Uvjeren sam da ćemo kroz ovaj proces sazrijevanja postići unutrašnji konsenzus da podnesemo zahtjev za članstvo u ovoj Organizaciji u bliskoj budućnosti”, naglasio je Izetbegović.

U međuvremenu, istakao je, radit ćemo najbolje što možemo na jačanju i unaprijeđenju odnosa i saradnje sa ovom Organizacijom i njenim državama članicama.

“Muslimanski svijet se suočava sa ozbiljnim izazovima, među kojima prednjače terorizam, sektaško nasilje i oružani sukobi. Moramo udružiti naše snage da bi pronašli nove pristupe i prava rješenja za probleme s kojima smo suočeni. Negativni trendovi se mogu zaustaviti samo koordiniranim djelovanjem ujedinjenog islamskog ummeta”, pojasnio je Izetbegović u obraćanju u Istanbulu.

Naglasio je da “mi dijelimo njihovu zabrinutost zbog kontinuiranog urušavanja svjetskog mira i stabilnosti, posebno na Bliskom istoku”.

Izetbegović je podsjetio da je izraelsko-palestinski sukob, koji traje više od 60 godina, bio glavni i stalni izvor nestabilnosti na Bliskom istoku.

“Zastoj u rješavanju sukoba je zabrinjavajući i hitno je potreban novi podsticaj pregovorima. Mi snažno podržavamo trenutnu diplomatsku inicijativu Kvarteta za održavanje mirovne konferencije koja će donijeti trajno i pravedno rješavanje palestinskog pitanja, na principima međunarodnog prava, kao i konsenzus o mirnom suživotu dvije nezavisne i suverene države. To je jedini realan način za rješavanje sukoba. Mir u svijetu također je ugrožen nasiljem i zločinima nad sirijskim narodom. Slike iz Sirije podsjećaju nas na tragediju Bosne – i mi u Bosni osjećamo bol sirijskog naroda kao svoju vlastitu. Duboko je zabrinjavajuće da najmoćnije zemlje u svijetu, uključujući i najmoćnije muslimanske zemlje, do sada nisu uspjele da pronađu mirno rješenje krize u Siriji. Bosna u potpunosti podržava mirovne pregovore u Ženevi”, kazao je Izetbegović.

Napomenuo je da o budućnosti Sirije mora odlučiti sirijski narod te da mirna budućnost Sirije počiva na poštivanju političke volje sirijskog naroda, kojem mora biti dozvoljeno da izrazi tu volju na slobodnim i demokratskim izborima.

“Da se volja sirijskog naroda poštovala od početka, ovog rata ne bi ni bilo. Nadam se da će ovaj Samit doprinijeti uspostavljanju mira i demokratije u bratskoj Siriji. Pošast terorizma pogađa sve nas. Nepodnošljiva je tuga za cijeli islamski ummet da neki od naših mentalno poremećenih sinova siju smrt i razaranje širom svijeta. Bosna najoštrije osuđuje nedavne terorističke napade u Ankari, Briselu, Istanbulu i Lahoreu”, istakao je Izetbegović.

Izrazio je najdublje saučešće i solidarnost s porodicama žrtava, vladama i narodima Belgije, Turske i Pakistana.

“Bosna je, također, pogođena fenomenom radikalnog tumačenja islama, što je rezultiralo nasilnim ekstremizmom i terorističkim činovima u posljednjih nekoliko godina. Devijantna ideologija tekfira naišla je na plodno tlo u poslijeratnom bosanskom društvu. Zakasnili smo u prepoznavanju opasnosti koju predstavlja ova ideologija, jer je ona u suprotnosti sa našim bićem i našim razumijevanjem islama. Za pola milenija, bosanski muslimani su praktikovali inkluzivan islam koji štiti i pomaže razvoj raznolikosti i kulturnog pluralizma u našem društvu. Isključivost, radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam su apsolutno neprihvatljivi sa stanovišta islama. Oni potkopavaju njegov sistem vrijednosti i u suprotnosti su s univerzalnim vrijednostima tolerancije i suživota – što smo mi u Bosni njegovali stoljećima i na šta smo s pravom ponosni. Islam je svjetlo, mir, dobro, oprost i pomirenje”, naglasio je Izetbegović u Istanbulu.

Naša dužnost je, nastavio je, da branimo islam od tame, zla, nasilja i mržnje.

Prema njegovim riječima, moramo braniti svijetlo i lijepo lice islama, ali, isto tako, treba da se suprotstavimo svemu onome što u našim društvima pogoduje razvoju radikalizma i ekstremizma. Moramo eliminirati nepravdu, nejednakosti, smanjenjiti siromaštvo i nezaposlenost, posebno među mladim ljudima i dati im nadu i priliku.

“Politička, ekonomska i socijalna nepravda protiv muslimana širom svijeta doprinosi rastu očaja i beznađa, stvara plodno tlo za pojavu radikalizma i ekstremizma. Suočavamo se s problemom koji ima duboke i složene korijene. Naše vlade moraju i hoće odgovoriti na nasilje silom i represivnim mjerama. Ali taj dio našeg odgovora mora biti hirurški precizan i selektivan, jer ako to nije, to će izazvati novi val radikalizacije. Prava borba i konačna pobjeda mora i može biti samo na ideološkoj razini. Ključ za rješenje leži u autentičnom tumačenju naše islamske tradicije i u razvoju savremenih društvenih i političkih praksi koje su dosljedne autentičnim načelima i učenju islama”, pojasnio je Izetbegović.

Združeni u jedinstvu i solidarnosti, moraju se tražiti globalna rješenja da bi iskorijenili uzroke radikalizma i nasilnog ekstremizma.

Podsjetio je da je Bosna posvećena širenju i produbljivanju međunarodne saradnje u prevenciji i borbi protiv terorizma te da je Evropa dom za više od 20 miliona muslimana.

“Neki od njih su, poput Bošnjaka, autohtoni evropski narodi koji naseljavaju evropski kontinent stoljećima. Pored njih, milioni muslimana su došli u Evropu putem globalnih migracijskih procesa u drugoj polovini prošlog stoljeća ili u aktuelnom dramatičnom talasu migracija. Njihova integracija u evropska društva ostaje izazov, na koji bi ova Organizacija trebala obratiti posebnu pažnju. Islam nije stranac u Evropi, niti je stran duhu Evrope. Naprotiv, vjerojatno ne bi bilo onoga što danas poznajemo kao duh Evrope bez doprinosa islama u formiranju evropskog identiteta i kulture. Evropski muslimani su dio evropske kulture”, pojasnio je Izetbegović.

Poručio je da evropski muslimani predstavljaju neprocjenjiv socijalni, kulturni, politički i ekonomski resurs za cijeli islamski ummet.

“Oni su najbolji most za dijalog, razumijevanje i saradnju između muslimanskog svijeta i Evrope, posebno u vrijeme krize i očigledno rastuće netolerancije i predrasuda protiv islama. Stoga mislim da je od najveće važnosti i hitnosti da se pronađe mehanizam kojim bi evropski muslimani dobili veću pažnju i značajniju zastupljenost u ovoj Organizaciji. Pozivam cijenjeni Samit da snažno razmotriti osnivanje Evropske grupe u okviru ove Organizacije, po uzoru na postojeće afričke, azijske i arapske grupe. Nadam se da ćete podržati ovaj prijedlog, jer evropski muslimani trebaju i zaslužuju pažnju i pomoć ove Organizacije i njenih država članica u rješavanju sve brojnijih izazova koji se gomilaju”, dodao je Izetbegović u Istanbulu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh