BiH

Nastavljeno suđenje Radončiću: Saslušane Vasvija Vidović i Indira Ćatić

Dokaznim postupkom nastavljen je danas glavni pretres u predmetu Radončić Fahrudin i drugi koji se vodi u Sudu Bosne i Hercegovine.

Fahrudin Radončić - Faktor

Saslušane su dvije svjedokinje: advokatica Vasvija Vidović i pomoćnica glavnog urednika ”Dnevnog avaza” Indira Ćatić.

Tužilac Tužilaštva BiH Božo Mihajlović svjedokinje je ispitao o punomoći Nasera i Donate Keljmendi te advokata s Kosova Besnika Beriša, a u vezi s prikupljanjem podataka o predmetu koji se na kosovskom sudu vodi protiv Nasera Keljmendija, piše Faktor.

Prva svjedokinja je kazala da je advokat Beriša 2014. godine tražio od nje da pronađe dokumente u vezi tim slučajem. Ona je angažirala Indiru Ćatić da pronađe novinske članske s tim u vezi i sudske spise, što je Ćatić i potvrdila.

Ćatić je prikupljene informacije mogla predati samo advokatici Vidović, jer ju je ona angažirala, a tok pronalaženja članaka i spisa, te njihov sadržaj nije prezentiran pred sudskim vijećem.

Vidović se pozvala na advokatski kodeks i kazala da ne može govoriti o sadržaju dokumenata.

Ćatić je govorila o uređivačkoj politici ”Dnevnog avaza”, a naglasila je da Radončić ne može uticati na kreiranje tekstova.

Navela je da o tome odlučuje isključivo kolegij, prenosi Fena.

Tužitelj ju je ispitao i o uticaju Radončića na tekstove koji su u vezi sa svjedokinjom Azrom Sarić. Ćatić je negirala i takvu mogućnost.

Radončićeva odbrana ponovo je zatražila ukidanje pritvora svom branjeniku, o čemu će se Sud naknadno izjasniti. Tužilaštvo se usprotivilo tom prijedlogu.

Odbrana je kazala da je pritvor izgubio svoju svrhu i da je ugrožen rad, između ostalog, Doma naroda Parlamenta BiH. Na takve navode tužilac će se oglasiti pismeno, u četvrtak do deset sati.

Advokat iz tima Radončićeve odbrane Asim Crnalić je istakao da ne bi bio zadovoljan ni kućnim pritvorom nego samo, u slučaju da Sud usvoji prijedlog o ukidanju pritvora, ograničavanjem kretanja na području države.

Naglasio je da Radončić, u slučaju da mu bude određen kućni pritvor, više ne bi boravio u tornju Avaz Twist Tower, jer je promijenio adresu te bi boravio na području općine Vogošća u naselju Nebočaj.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 27. april kada će biti saslušana tri svjedoka: Himzo Selimović, Dalida Burzić i Aida Topalović.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh