BiH

Čipuljići kod Bugojna: Vučić popio rakiju pa obišao strica, druga Šerifa i groblje predaka

PREMIJER SRBIJE U RODNOM KRAJU

Sjetim se najsrećnijih dana djetinjstva koje sam provodio ovdje i uvijek mi je u glavi ideja da bar nešto, neku sitnicu uradim za preostale Srbe ovdje, priča premijer Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je nakon boravka u Mostaru obišao selo Čipuljić kod Bugojna, postojbinu porodice Vučić.

U Čipuljić je Vučić došao nakon učešća na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, gdje se sreo sa liderima zemalja u regionu, Kolindom Grabar Kitarović, Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem i drugima.

Na ulazu u porodičnu kuću Vučića je dočekao stric Drago, koji je zaplakao kada je video bratanca.

– Bio je nemiran kao dijete, niste mogli da ga uhvatite. Sada kada je daleko, svima nam nedostaje – priča nam brat premijerovog oca i “žali što ne može češće da viđa Aleksandra i njegovu porodicu”.

Vučić je razgovarao sa braćom, bratancima, obišao grobove svojih predaka, crkvu…

Razgovarao sa komšijama Bošnjacima i Hrvatima.

– Nije lako kada gledate zgarišta svojih kuća i imanja. Nadam se da će otac donijeti odluku da bar jednu od ovih kuća obnovimo – kaže Vučić za “Blic”.

On se povjerava kako ga, uprkos svemu, svaki dolazak u Čipuljić raduje.

– Sjetim se najsrećnijih dana djetinjstva koje sam provodio ovdje i uvijek mi je u glavi ideja da bar nešto, neku sitnicu uradim za preostale Srbe ovdje – priča premijer Srbije i kaže da je siguran da niko ne bi imao ništa protiv toga.

– Ovdje me poštuju i Bošnjaci i Hrvati, ne bi imali ništa protiv da nešto učinim za ovo selo.

Vučić je sa komšijom popio čašicu rakije, kako običaji nalažu.

Vrijeme u Čipuljiću premijer je iskoristio da se sretne i sa prijateljima iz djetinjstva. Zadržao se u priči sa Šerifom Redžićem.

Kažu, nikada jedni druge nisu pitali za vjeru, već su igrali fudbal i družili se bez obzira na porijeklo.

Vučići su stara bugojanska porodica. Prije Drugog svjetskog rata bili su uspješni trgovci. Vučić je u Bugojnu sinonim za radne ljude, kažu u ovom kraju.

Vučić je u proljeće 2013. godine, prvi put poslije 20 godina, posjetio Čipuljić.

Stric i strina su prvi srpski povratnici u Bugojno, te posljednji Vučići u Čipuljiću. Uvijek ističu da pažljivo prate sve što njihov bratanac radi.

– Pratili smo izbore kroz jednu veliku tremu. Veoma nam je drago da je Aleksandar uspio i da je osvojio ovoliko glasova. Evo, sad sam ga ponovo gledala na televiziji. Zaista smo sretni zbog njega – kazala je strina Anđelka, dan poslije izbora 2014. godine.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh