BiH

Postoji dobra budućnost za sva tri naroda u Mostaru

VUČIĆ OBEĆAO POMOĆ

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se jučer u Mostaru sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem i obišao Saborni crkvu koja se obnavlja. Vučić se sastao i sa predstavnicima srpskih udruženja.

Obećao je značajnu podršku srpskoj zajednici u Mostaru, ali i obnovi Sabornog hrama u ovom gradu.

Pomoć

Vučić je izjavio novinarima da je sa episkopom Grigorijem razgovarao o situaciji u cijeloj Hercegovini, posebno Mostaru.

Drago mi je da Srbi, kojih ovdje ima od 4.000 do 5.000, žele da ostanu da žive u Mostaru. Prije rata ih je bilo gotovo 30.000 i željeli bismo da ih u Mostaru opet bude puno više nego danas”, rekao je Vučić. Naveo je kako mu je vladika Grigorije prenio jedan drugačiji pristup za cijelu Hercegovinu, što do sada nije čuo.

Kao što su Hrvati bili zainteresirani za zapadnu Hercegovinu, Srbi su obično bili za istočnu, a kada gledate Hercegovinu u cjelini vidite da je otprilike po sto tisuća Srba, Hrvata i Bošnjaka. Ako dobro i lijepo žive i ako se dobro slažu postoji dobra budućnost za sva tri naroda”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, što je dobro za sva tri naroda, dobro je i za srpski narod ovdje.

Vučić je istakao da su mu predstavnici srpskih udruženja u Mostaru, sa kojima se, također, sastao, govorili o svom ne lakom položaju i o borbi za ostvarenje političkih prava, kao i o ljubavi prema Mostaru i želji da ostanu na svojim ognjištima.

Vidio sam borbene ljude koji žele da se bore za svoju budućnost. Onoliko koliko možemo mi ćemo pomoći, nikoga ne ugrožavajući i ne dirajući u bilo čija druga prava. Srbi su ovdje najmanje zastupljeni”, naglasio je Vučić.

Graditi dobre odnose

Vladika Grigorije je rekao da je mnogo puta do sada stavljan žig na Srbe i Srbiju kao na ljude koji neće mir na ovim prostorima, ali da je sve što danas vidimo suprotno tome. On je ocijenio da je premijer Vučić svojom posjetom iskazao ogromnu brigu i ljubav prema narodu koji ovdje živi.

Mi želimo da budemo svoji na svome. Mi smo autohton narod u Mostaru i u dolini Neretve, a takvi narodi su Bošnjaci i Hrvati”, naveo je vladika Grigorije.

On je dodao da je u tom smislu veoma važno sve što premijer Vučić govori, jer je to veliki doprinos miru i životu.

Ako ne bude života za Srbe neće ih biti ni za druge, a ako ne bude za druge neće ga biti ni za Srbe. To je ono o čemu cijeli dan razgovaramo. Razgovaramo o životu, hoćemo da živimo, nećemo da se ubijamo, nećemo da se svađamo, hoćemo da gradimo i nećemo da rušimo”, poručio je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije kaže da se izgradnjom ove Saborne crkve želi pokazati da je svako rušenje u stvari glupost, promašaj i grijeh.

Ako izgradimo ovu crkvu onda ćemo svima onima koji su je rušili reći da je to glupost i da sve ono što je srušeno treba da bude izgrađeno. Da bude znak da se nikad više ništa ne ruši, pogotovo da se ne ubijaju ljudi i da se ne čini zlo”, naglasio je vladika Grigorije.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski zahvalio je premijeru Srbije za vrijeme koje je izdvojio da posjeti predstavnike Crkve i malobrojnu srpsku zajednicu u Mostaru, koja je mala po broju, ali povijesno veoma značajna.

Mi ćemo ostati ovdje da živimo. Opredjeljenje Srba u dolini Neretve i Hercegovini jeste da živimo sa svojim susjedima Hrvatima katolicima i Bošnjacima muslimanima i taj put će na kraju pobijediti.

Podrška premijera izuzetno nam je značajna da izgradimo ovaj hram i život oko hrama”, zaključio je vladika Grigorije.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh