BiH

Na Mostarskom sajmu predstavljeno programsko rješenje za borbu protiv terorizma

Programsko rješenje za borbu protiv terorizma i za sigurnost građana na ulicama, već se u nekim bh gradovima uspješno koristi, a uskoro bi ovaj sustav trebao osiguravati čitavu BiH

No image - Haber.ba

“Suvremeni sigurnosni izazovi i napredne tehnologije u borbi protiv terorizma” naziv je tradicionalne poslovne konferencije tvrtke Katarina d.o.o. Mostar koja je danas među gospodarstvenicima iz 24 zemlje svijeta predstavila programska rješenja za borbu protiv terorizma, na XIX Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2016. koji se od 12. do 16 travnja održava u partnerstvu sa Republikom Turskom, javlja Anadolu Agency (AA).

Programsko rješenje za borbu protiv terorizma i za sigurnost građana na ulicama, kako je kazano na početku konferencije, već se u nekim bh gradovima uspješno koristi, a uskoro bi ovaj sustav trebao osiguravati čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Stručnjak iz tvrtke KING ICT Matija Mandić koji se osvrnuo na terorističke napade po svijetu, kazao je kako smatra da je u današnje vrijeme velika odgovornost i zadaća tehnologije u borbi protiv terorizma. Odgovornost prema ovome problemu pokazao je predstavljanjem naprednog sigurnosnog koncepta u borbi protiv terorizma. Detaljno je predstavio program videonadzora s procesuiranjem informacija koji ukazuje na incidentne i alarmantne događaje, na koje se može reagirati u samo nekoliko sekundi.

“Kamere videonadzora s visokom rezolucijom metamatematički obrađuju i procesiraju podatke na način da ukazuju na incidentne situacije, na način da svako vozilo koje prođe određenim koridorom biva detektirano. Trenutno se te oznake analiziraju u 4 baze podataka, a to je, ne registrirano, ukradeno, sumnjivo i vozilo stranih državljana koji nisu platili određene pristojbe. U tom slučaju se policajcu na mobilni telefon trenutno pojavi obavijest s kojim je prekršajem prošlo vozilo, tako da odmah reagira”, pojasnio je Mandić. Sigurnosni sustav, kako je naglasio, ide do mjere da detektira čak lica sumnjivih osoba i pod maskom.

Upravo taj sustav pod nazivom ‘Renata’, a pod motom da bez sigurnosti djece i svih građana na ulicama nema prosperiteta, uradila je mostarska tvrtka IT Odjel na čelu s Markom Lacom, koji je dobio podršku i Univerziteta za sigurnost i kriminalistiku iz Sarajeva.

“Naša vizija je stvoriti okruženje u kojem će naša djeca sigurno živjeti i vratiti povjerenje u policiju. Nedvojbeno je da policija ima pune ruke posla, a analitike koje predstavljaju javno mišljenje pokazuju da je povjerenje građana u sustav sigurnosti na jako niskoj razini, jer je nedovoljno kadrovskih i tehnoloških resursa, a program koji smo mi uradili ispunjava jaz između građana i sigurnosnog sustava. Stoga, sa zadovoljstvom predstavljam ovaj program koji je, mogu s ponosom reći, izašao iz okvira Balkana”, kazao je Laco. Istaknuo je specifikacije sustava “Renata”, za koji je njegova tvrtka prva u regiji uradila i aplikacije za smartfon “Smart watckes” kojima građani mogu u svako doba i na jednostavan način prijaviti policiji bilo kakvo narušavanje sigurnost.

“Radi se o kompleksnom analitičkom sustavu sačinjenom u nekoliko slojeva s raznim tipovima senzora među kojima su radari i videonadzorne kamere, koji daju povratnu informaciju i upozoravaju na moguće probleme i narušavanje sigurnosti. Tim sustavom prati se i aktivnost policajca na terenu čime se direktno djeluje i na njegovu efikasnost rada i vraćanje povjerenja građana u sustav zakonodavne vlasti”, pojasnio je Laco.

Produktivnost ovog sustava iskusila je policija iz Ljubuškog, Posušja i ostalih gradova ZHK-a kao i Posavske županije tako što se, prema njihovim statističkim podacima, kako ističe Laco, nakon samo tri mjeseca naplata prekršaja od stranih državljana s jedan posto povećana na čak 20 posto. Da vlada veliki interes za primjenu ovoga sustava sigurnosti pokazao je dolazak brojnih gostiju među kojima je bio i ministar MUP-a HNK-a Slađan Bevanda.

Direktor tvrtke Katarina d.o.o. koja je jedini zastupnik ovoga programa za regiju, Nikica Bevdanda je na kraju konferencije s ponosom najavio i skoru izradu sigurnosnog programa za škole i ostale javne ustanove, što je publika pozdravila pljeskom ohrabrenja i odobravanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh