BiH

Oprez: Ne kupujte sir i suho meso kod uličnih prodavača

Namirnice koje su zagađene bakterijama mijenjaju izgled, boju, miris, okus i konzistenciju, ali postoji mogućnost i da ostanu nepromijenjene, pa je rizik od trovanja značajno veći – kaže dr. Aida Filipović-Hadžiomeragić.

Prodaja domaćih proizvoda - Faktor.ba

Tokom proljeća i ljeta povećan je broj trovanja hranom, a uzrok su pokvarene namirnice zagađene bakterijama ili njihovim toksinima (otrovima).

Bakterije se najlakše razmnožavaju u tzv. lako kvarljivim proizvodima, kao što su mljeveno meso, riba, piletina, šlag, majoneza, kolači s kremom, mliječni te proizvodi od jaja, pa u toplim mjesecima na takve namirnice posebno obratite pažnju, piše “Faktor“.

Međutim, zagađenu hranu nije uvijek lako prepoznati, kaže dr. sci. med. Aida Filipović-Hadžiomeragić, šefica Odjela za higijenu pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Održavanje higijene

– Namirnice koje su zagađene bakterijama mijenjaju izgled, boju, miris, okus i konzistenciju, ali postoji mogućnost i da ostanu nepromijenjene, pa je rizik od trovanja značajno veći – naglašava Filipović-Hadžiomeragić.

Kako bi se izbjeglo kvarenje, neophodno je, ističe naša sagovornica, poznavati principe pravilnog rukovanja hranom, a to su:

1. Čistoća. Ruke prati prije i tokom pripreme hrane. Perite i dezinficirajte sve površine i pribor koje koristite tokom pripreme namirnica. Zaštitite kuhinjske površine i hranu od insekata, glodara i drugih životinja.

2. Odvojite sirovo od kuhanog. Sirovo meso, perad i morsku hranu, odvojite od drugih vrsta namirnica. Prilikom obrade, koristite odvojeni pribor i pomagala, kao što su noževi i daske za rezanje. Čuvajte hranu u zatvorenim posudama kako biste spriječili kontakt između sirovih i već pripremljenih proizvoda.

3. Skuhajte u potpunosti. Temeljito kuhajte hranu, naročito meso, perad, jaja i morsku hranu. Namirnice, kao što su supe i gulaši, zagrijte do ključanja (temperatura mora dostići 70 stepeni Celzijusa).

4. Čuvajte na sigurnim temperaturama. Ne ostavljajte skuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Kuhanu i kvarljivu hranu odmah smjestite u frižider, po mogućnosti ispod pet stepeni Celzijusa. Prije serviranja održavajte kuhane namirnice vrelim (više od 60 stepeni). Ne ostavljajte hranu da dugo stoji, čak ni u frižideru i ne otapajte smrznuto na sobnoj temperaturi.

5. Čista voda i sirove namirnice. Koristite sigurnu vodu ili je pročistite kako bi bila sigurna. Izaberite svježu hranu u jednom komadu, ali i onu koja je obrađena radi sigurnosti, kao što je pasterizirano mlijeko. Operite voće i povrće, naročito ako imate namjeru jesti sirovo, i ne jedite hranu kojoj je istekao rok trajanja.

Improvizirani štandovi

Trovanje hranom često je, kaže Filipović-Hadžiomeragić, u direktnoj vezi i sa lošim higijenskim uvjetima u objektima ili nepodobnim mjestima, kao što su improvizirani štandovi i prodaja na ulici. Zato izbjegavajte kupovati na mjestima koja nemaju vlastito vodosnabdijevanje i sanitarije.

– Idite u nabavku u trgovine koje posjeduju propisne dozvole, koje su pod sanitarnim nadzorom i imaju mokri čvor s visokim stepenom higijene. Kad ulazite u prodavnicu, obratite pažnju na čistoću prostorija, radnih površina, pribora i posuđa za jelo. Važna je i čistoća trgovaca, urednost radne odjeće i ruku (ne smiju imati ranice na rukama, duge i prljave nokte), da li ispravno rukuju hranom pri pripremi, obradi, serviranju i izdavanju – naglasila je dr. Filipović-Hadžiomeragić.

Najčešći simptomi trovanja

Simptomi trovanja ispoljavaju se u vidu povišene temperature, bolova u stomaku, proljeva, povraćanja i najčešće traju nekoliko dana. Ako se jave kod ranjivih grupa, kao što su djeca, trudnice, starije osobe, hronični bolesnici, simptomi mogu imati ozbiljan tok, pa čak biti i opasni za život.

Propisno čuvanje namirnica

Otpadne materije ne bi smjele biti u blizini namirnica. Hranu treba propisno čuvati i skladištiti. To znači da ormarići, u kojima se nalaze namirnice i pribor za jelo, trebaju biti čisti i suhi, zaštićeni od insekata, glodara, hemikalija, pare i prašine, a za kvarljive namirnice neophodno je postojanje namjenskih frižidera.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh