BiH

SUD BIH UVAŽIO ŽALBU CENTRALNE BANKE: Nedžad Bajraktarević mora vratiti 600.000 KM

Prvostepenom presudom Suda BiH optuženi Bajraktarević oglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora od deset godina

Nedžad Bajraktarević - Slobodna-bosna.ba

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je drugostepenu presudu, od 7. marta, u predmetu Nedžad Bajraktarević kojom su odbijene kao neosnovane žalbe Tužilaštva i branioca optuženog, dok je žalba punomoćnika oštećene Centralne banke BiH djelimično uvažena, piše “SB“.

Tako je presuda Suda BiH od 19. novembra prošle godine, preinačena u odluci o imovinskopravnom zahtjevu, na način da se Bajraktarević na osnovu Zakona o krivičnom postupku BiH, obavezuje da plati Centralnoj banci BiH iznos od 600.000 KM na ime naknade štete nastale izvršenjem krivičnog djela sa zakonskom zateznom kamatom, počev od 26. oktobra 2015. godine, kao sljedećeg dana kada je oštećena postavila svoj imovinskopravni zahtjev, pa sve do isplate, dok se sa preostalim dijelom imovinskopravnog zahtjeva oštećena upućuje na parnicu.

Prvostepenom presudom Suda optuženi Bajraktarević oglašen je krivim da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo pronevjera u službi i osuđen na kaznu zatvora od deset godina, u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Protiv prvostepene presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja žalbu Tužilaštva u icjelosti uvaži, pobijanu presudu preinači, te optuženom izrekne kaznu zatvora u dužem vremenskom trajanju.

Također, branilac Bajraktarevića je žalbu izjavio zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i odluke o kazni i troškovima postupka.

Obrazložio je prijedlog da vijeće Apelacionog odjeljenja žalbu uvaži, pobijanu presudu preinači i optuženom izrekne oslobađajuću presudu ili da presudu preinači u pogledu odluke o kazni i optuženom izrekne blažu kaznu i oslobodi ga od naknade troškova postupka, ili pak da presudu ukine i zakaže pretres pred Apelacionim vijećem.

Žalbu je izjavila i oštećena Centralna banka BiH, putem svog punomoćnika, i to zbog odluke o imovinskopravnom zahtjevu.

Predložila je da vijeće Apelacionog odjeljenja žalbu uvaži i presudu u pobijanom dijelu preinači na način da će optuženog obavezati da plati banci iznos od 600.000 KM na ime naknade štete nastale izvršenjem krivičnog djela, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 8. decembra 2014. godine kao dana saznanja za štetu pa sve do isplate.

Apelaciono vijeće 7. marta je održalo javnu sjednicu na kojoj su Tužilaštvo BiH, branilac optuženog i punomoćnik oštećene Centralne banke BiH ostali u cijelosti kod navoda iz pismeno podnesenih žalbi.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće je donijelo navedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh