BiH

PROŠLE 24 GODINE OD POČETKA AGRESIJE: Odbranom Sarajeva odbranjena je BiH!

Građani glavnog grada danas obilježavaju 6. april kao Dan grada Sarajeva, ali historijske činjenice govore da značaj ovog datuma prevazilazi samu prijestonicu te ostaje duboko urezan u historiju cijele BiH. Tim prije što je 6. aprila 1992. godine tadašnja Evropska zajednica priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu.

Dan grada Sarajeva - Avaz

Jasne poruke

Nažalost, dok se državna zastava vihorila ispred zgrade Ujedinjenih naroda u Njujorku, agresori su započeli granatiranje i najdužu opsadu jednog grada u historiji ratovanja, olimpijskog grada Sarajeva, piše Avaz.

Mnogo lijepih, ali i ružnih stvari veže glavni grad BiH uz ovaj datum. Najprije njegovo oslobođenje od fašista 1945., pa 47 godina poslije početak opsade: patnja, granatiranje, smrt, glad, ubijanje u redu za hljeb i vodu… Opet se Sarajevo branilo od fašističke ideologije. Odbranilo se, a time je, faktički, odbranjena i BiH.

Ratni komandant i danas delegat u Domu naroda FBiH Dževad Rađo kaže da ovaj datum donosi neku vrstu pomiješanih osjećanja, ali vrlo jasnih poruka.

– Sarajevo je na taj dan oslobođeno, a isto tako 1992. godine izvršen je opći napad na Sarajevo. Dobro se sjećam tog 6. aprila 1992., to je početak jedne katastrofe i najduže opsade. Moraju biti pomiješana osjećanja, ne znam da li bih bio sretan ili tužan. Ostali smo svi bez svojih prijatelja, porodica, bez mladosti, ubijeno je više od 11.000 ljudi, dok je od posljedica rata poginulo tri puta više – kaže Rađo.

Kao aktivni učesnik odbrane, Rađo ističe da se rado sjeća svojih saboraca, dodajući da je najbolji način da se obilježi 6. april da se prisjeti njih i njihovog položaja.

– Sjećam se ljudi u tenama, koji su se sakupljali u mahalama i osnivali straže kako bi branili svoj grad. Njima treba odati priznanje – kaže Rađo.

Sačuvana suština

Haris Pašović, poznati bh. reditelj, u povodu 6. aprila ističe da je Sarajevo stoljećima izgrađivalo multikulturalni identitet koji, uprkos užasnim žrtvama u Drugom svjetskom ratu, nije nestao iz srca, iz suštine Sarajeva.

– Taj multikulturalni identitet nije nestao ni tokom opsade grada za vrijeme rata 1992.-1996. Među 11.541 ubijenim Sarajlijom nalazi se najviše Bošnjaka, mada su među njima i pravoslavci, katolici, ateisti, sve ono što je suštinsko Sarajevo. Kao što stoji u Povelji BiH da ona pripada svima, tako i Sarajevo pripada svima. Tako je 6. april potvrda da Sarajevo pripada svima – kazao je Pašović.

Grad Sarajevo poziva građane i goste ovog grada da se u srijedu, 6. aprila, pridruže defileu Sarajevo Drum Orchestra, organiziranom povodom Dana grada. Defile kreće u 11 sati ispred BBI centra, centralnim gradskim ulicama – Titovom, Ferhadijom sve do Baščaršijskog trga, gdje se završava u 12 sati.

Muzej Sarajeva priredit će danas u Brusa bezistanu likovnu izložbu “Mostovi Sarajeva” u okviru obilježavanja 6. aprila.

Crvene stolice

– Prije četiri godine napravili smo memorijal i svi građani su učestvovali, kada smo postavili u centru grada 11.541 stolicu u znak sjećanja na sve Sarajlije ubijene tokom opsade. Toliko je nekako bilo ljubavi u gradu kada smo se skupili oko tih stolica i kada smo vidjeli koliko naših prijatelja, sugrađana, rođaka nedostaje. Ponovit ćemo crvene stolice. Postoji ideja da se napravi trajni memorijal u okolici Sarajeva. Nismo odustali, ali treba vremena da se nađe mjesta za to – rekao je Pašović.

Ne smijemo se umoriti da govorimo istinu!

Aktuelni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kaže za “Avaz” da 6. april ima simboliku i historijski značaj početka opsade glavnog grada.

Konaković: Zlo nije nestalo

– Ja svjedočim, budući da sam živio u gradu, da je priprema agresije na Sarajevo i BiH počela mnogo ranije i prije su tu već bile ukopane neke jedinice i bila je postavljena artiljerija. O tim posljedicama opsade i onome šta se ovdje dešavalo mi se ne smijemo umoriti da govorimo. To je naša zadaća i cilj da se na taj način suprotstavimo onima koji pokušavaju lažirati historiju. Ja sam proveo četiri godine i 22 dana u redovima Armije RBiH i ponosan sam na tu činjenicu. Ovih dana nakon ovih presuda Tribunala, gdje je jedna bila blaga, a druga oslobađajuća, jasna je poruka da te zločinačke i fašističke ideje nisu nestale. A u ovim danima moramo se prisjećati onih koji su dali svoje živote za BiH. Čini mi se da ne vodimo dovoljno računa o njihovoj djeci i njihovim pravima – kaže Konaković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh