BiH

MMF: Nismo odustali od pregovora sa BiH

REZIDENTNI PREDSTAVNIK MMF-A

Međunarodni monetarni fond (MMF) - HRT.hr

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH, predvođena Nedimom Ilahijem, trebala bi naredog tjedna doći u višednevnu posjetu BiH kako bi se s bh. vlastima obavili razgovori o eventualnom standby aranžmanu, potvrdila je jučer u Sarajevu ministrica financija FBiH Jelka Milićević, javlja Fena.

Ona je jučer ponovila da u ovom momentu nema informacija o sudbini novog kreditnog aranžmana s tom međunarodnom financijskom institucijom, a što je prije nekoliko dana navela u intervjuu za Dnevni avaz.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi najavio je u izjavi za Dnevni avaz seriju sastanaka Misije s bh. vlastima. Točan datum njihovog dolaska, međutim, nije precizirao.

– Što se tiče trenutnog statusa pregovora s BiH, u proteklih nekoliko mjeseci ostvaren je značajan napredak. Sada smo u fazi kada dogovaramo set politika koji je potrebno provesti prije nego što Izvršni odbor MMF-a, čiju sjednicu još treba zakazati, odobri program – rekao je Parodi.

Na upit Dnevnog avaza je li smetnju novom kreditnom aranžmanu za BiH, teškom 1,2 milijarde KM, predstavljaju problemi u bankarskom sektoru RS, koji se još ne rješavaju, Parodi je odgovorio da “jedan od mnogih ciljeva potencijalnog programa s MMF-om o kojem se trenutno pregovara jeste očuvanje stabilnosti financijskog sektora i oživljavanje kreditiranja bankarskog sektora”.

– U tijeku su aktivni razgovori s predstavnicima vlasti RS u pogledu poduzimanja snažnih i pravovremenih mjera za rješavanje problema slabijih banaka. Ove mjere nisu važne samo u pogledu smanjenja fiskalnih rizika i tereta po porezne obveznike nego i zbog toga da se osigura da financijski sustav i dalje ostane snažan i efikasan. Razgovaramo o raznim mjerama kojima bi se osnažila otpornost financijskog sektora i potaknuo kreditni rast – istaknuo je Parodi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh