BiH

U Sarajevu obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu: Šetnja i plavi baloni pušteni u zrak

Šetnjom i simboličnim puštanjem plavih balona u zrak, u Sarajevu je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu u organizaciji Javne ustanove Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica“, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

U šetnji su učestvovali učenici Zavoda, roditelji djece sa autizmom, kao i uposlenici Zavoda.

Direktor Zavoda Selmir Hadžić podsjetio je da je ova ustanova nizom aktivnosti u proteklih nekoliko dana obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

“Ustanova smo koja radi edukaciju i rehabilitaciju djece i danas želimo ukazati na potrebe i mogućnosti naših korisnika, odnosno djece. Ovo su prilike kada trebamo reći sve ono što je potrebno i koji oblik podrške je potreban našoj djeci, ali isto tako i podrške roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju, a u ovom slučaju roditeljima djece u autističnom spektru”, istakao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, šetnjom i puštanjem balona značili su završetak aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Salko i njegova kćerka Lejla prisustvovali su puštanju balona. Prema njegovim riječima, samo roditelji djece sa autizmom znaju o kakvom poremećaju je riječ.

“To su specifična djeca s kojima nikada ne znate šta će se desiti u toku dana. Živjeti se mora. U sat vremena Lejla ima pet-šest promjena raspoloženja. Međutim, mi smo na to navikli tako da to nama ne predstavlja problem”, rekao je Salko.

Kazao je da su on i supruga kao roditelji djevojčice sa autističnim spektrom takođe morali proći jednu vrstu edukacije.

“Nismo ni znali šta je to. Međutim, bitno je znati šta je. Uglavnom, bilo je teško to prihvatiti. Pored ljudi koji su u školi da pomognu ovoj djeci, roditelji su najvažniji faktor u svemu”, poručio je Salko.

Azra Maljanović-Hrustemović, magistar defektolog, u Zavodu radi deset godina.

“U protekle dvije godine radim u razredu djece iz autističnog spektra. Razred broji pet učenika. U našoj školi je mnogo učenika koji imaju dijagnozu iz autističnog spektra”, pojasnila je Hrustemović.

Govoreći o obilježavanju Dana svjesnosti o autizmu, Hrustemović je ukazala na važnost podizanja svjesnosti o autizmu i pokušaja razumijevanja djece iz ove populacije.

“U posjednje dvije ili tri godine se mnogo priča o autizmu, odnosno sve češće se susrećemo sa tim problemom. Dostupnost informacija nam je od velikog značaja”, poručila je Hrustemović.

Svakog 2. aprila u svijetu se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, kojim se skreće pažnja na djecu s poremećajem autizma kojima je neophodna podrška, kako u oblasti odgoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, tako i briga cijelog društva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh