BiH

Osmanović: Rezultati popisa stanovništva neće biti objavljeni ni do kraja ove godine!

Rezultati popisa stanovništva Bosne i Hercegovine provedenog 2013. godine, neće biti objavljeni ni do kraja ove godine, kazao je danas ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o temi “Poslanici/delegati pitaju – Vijeće ministara BiH odgovara”

Adil Osmanović - nezavisne

Pitanje o kašnjenju sa objavom rezultata popisa stanovništva BiH postao je delegat Kluba Srba u Doma naroda Dragutin Rodić (DNS).

“Koja su to neusaglašena pitanja, stvorene su zakonske pretpostavke da se popis obavi i to je bilo nužno”, kazao je Rodić.

Osmanović je istakao kako je tačno da proces obrade podataka ne ide u skladu sa planiranim aktivnostima, dodavši kako ne postoji koncenzus u vezi sa obradom podataka, pišu “Nezavisne“.

“Problem oko kojeg ne postoji neusaglašen stav statističkih zavoda jeste broj rezidentnog stanovništva koji se obrađuje. Prijedlog je da se uskladi sa Zakonom i preporukama međunarodnog monitoringa, da se usaglasi način obrade. Objava prvih konačnih rezultata bit će maksimalno 60 dana od dana usvajanja tog načina obrade. Izvjesno je da neće biti u ovoj godini rezultata popisa”, kazao je Osmanović.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh