BiH

Svi moraju hitno djelovati: Kršenje prava povratnika u bh. entitetu RS ne smije ostati samo posao medija

Koalicija organizacija civilnog društva Prvi mart pozvala je Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica da zajedno sa izabranim predstavnicima povratničke zajednice u Narodnoj skupštini entiteta RS, pokrenu stalno tijelo koje će raditi na istraživanju i kršenju građanskih prava i sloboda Bošnjaka i Hrvata povratnika u RS, saopćeno je iz ove koalicije, prenosi novinska agencija Patria.

Koalicija 1 mart - Nap.ba

Posljednje kazne u slučaju logoraša koji moraju platiti enormne kazne u postupcima protiv RS-a, kao i slučaj bez presedana, gdje Halil Bećirović treba platiti kaznu zato što je svog mučitelja iz logora nazvao zločincem, predstavljaju samo nastavak novinskih članaka kojim se potvrđuje težak status ljudskih prava u RS-u, piše Nap.

Nedostatak adekvatnog i sistematičnog izvještavanja, koje se posebno ogleda kroz manjak kapaciteta i resursa za praćenje kršenja ljudskih prava, rezultiraju sa manjkom informacija koje dolaze do međunarodne zajednice, tačnije minimiziranjem posljedica ovakvih incidenata što ograničava mogućnost adekvatne reakcije.

S tim u vezi, potrebno je razviti bazu advokata koji su spremni pružati besplatnu pravnu pomoć povratnicima, novinara koji su stručni i zainteresovani za izvještavanje o događajima u zajednici, te mladim aktivistima na terenu koji će pružati podršku kroz uvezivanje, saradnju i terenski rad na utvrđivanju činjenica i konkretnih slučajeva, stoji u saopćenju Koalicije Prvi mart.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh