BiH

Pozitivna iskustva: Apsolvent RGGF-a u Tuzli, Hamza Zejnilagić na plaćenoj praksi u Dubaiju

Hamza Zejnilagić (23) apsolvent RGGF-a u Tuzli smjer Građevinarstvo, trenutno se nalazi u Dubaiju, gdje je preko organizacije IAESTE na plaćenoj praksi u firmi koja se bavi građevinarstvom.

Hamza Zejnilagić - Tuzlanski.ba

Ekipa Tuzlanski.ba kontaktirala je Zejnilagića, koji je prenio informacije iz prve ruke, o nevjerovatnom iskustvu i početnim utiscima, piše “Tuzlanski“.

– Radim u konsultanskoj kompaniji „Eng. Adnan Saffarini's Office“ sa sjedištem u Dubaiju koja zapošljava preko 600 inženjera različitih struka. Moj posao jeste nadzor na izgradnji rezidencijalnog tornja od 40 spratova u Dubai Marini. Sa mnom je svakodnevno ekipa građevinskih inženjera sa kojima usko sarađujem, a od kojih sam za nešto manje od mjesec dana mnogo toga naučio. IAESTE pruža nesvakidašnje iskustvo kako sa stručnog tako i sa turističkog stanovišta. Posjetili smo mnogo znamenitosti i turističkih atrakcija koje Dubai, ali i Emirati u cjelosti pružaju. Došao sam u Zaliv s ciljem da budem dio velikog projekta što se u našoj zemlji rijetko pruža neiskusnim inženjerima, ali i da upoznam arapsku kulturu i običaje. Naravno, kada dođete u Dubai, koji važi za jedan od najbogatijih gradova na svijetu ostanete impresionirani dostignućima koja su ovdje ostvarena, poput Burj Khalife, Burj al Araba i sl. Već su me kontaktirali iz glavnog ureda kompanije u kojoj radim da dođem na intervju prije odlaska. Preporučujem svim studentima da traže ovakve prakse svuda po svijetu.“ za Tuzlanski.ba ističe Zejnilagić.

Edhem Šljivić je student Rudarsko Geološko Građevinskog fakulteta u Tuzli a ujedno je i predsjednik Međunarodnog udruženja za razmjenu studenata radi stručne prakse (IAESTE BiH LC Tuzla).

Šljivić nam je rekao šta predstavlja organizacija IAESTE: „IAESTE je udruženje koje primarno namijenjeno studentima tehničkih fakulteta, pruža plaćene i stručne prakse u inostranstvu. IAESTE djeluje u preko 80 zemalja svijeta i igra ključnu ulogu u razvoju mladih inženjera i naučnika. Globalno pravilo IAESTE-a jeste da, koliko se praksi nađe u BiH za strane studente, toliki broj bh. studenata može ići u inostranstvo. Studenti trebaju da iskoriste priliku koju ova organizacija nudi, te obogate svoje iskustvo iz polja njihovog školovanja.”

Hamza je još jedan veliki ambasador BiH, koji će sasvim je sigurno donijeti iz Dubaija bogato iskustvo iz polja svoje buduće profesije. Naša država ima još mnogo pozitivnih primjera poput Hamze, koji su nažalost zbog velikih razočarenja napustili ovu zemlju, potraživši sreću u nekim uređenijim državama. Do kada će naše političke strukture da „tjeraju“ mlade koji zaista vrijede iz ove zemlje ostaje nepoznanica. Da li će Hamza po povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i završetka studija, biti još jedan u nizu studenata koji će sreću potražiti negdje drugo? Ili će njegov rad i kvalitet biti prepoznati u BiH, preostaje da vidimo. IAESTE tim iz Tuzle poziva studente Univerziteta u Tuzli da se prijavljuju na prakse. Više informacija studenti mogu dobiti putem Facebook stranice IAESTE LC Tuzlai li E-maila: iaestebih.tuzla@gmail.com.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh