BiH

BiH: Smanjen broj ilegalnih migracija

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je danas da je za devet mjeseci ove godine smanjen broj ilegalnih migracija preko teritorije BiH i povećan broj otkrivenih krivičnih djela

Granična policija BiH - Nezavisne.com

Galić je rekao da su u ovom periodu pozitivni rezultati ostvareni i u segmentu graničnih provjera koje su unaprijeđene novom aplikacijom, doniranom od EU, kojom je osobama koje imaju bilo kakvu vezu sa nezakonitostima onemogućen prelazak granice BiH.

Na današnjoj sjednici stručnog kolegijuma na području Terenske kancelarije Zapad na kojoj je razmatran Izvještaj o radu Granične policije BiH za devet mjeseci ove godine, navedeno je da je evidentiran 2.241 prelazak ili pokušaj prelaska preko granice 990 osoba za kojima su nadležni organi raspisali potjernice, raspise o traganju, mjere zabrane prelaska granice ili je riječ o bezbjednosno interesantnim ili osobama o kojima je potrebno dostaviti informaciju, što je povećanje za 11,16 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Konstatovan je i napredak u otkrivanju dokumenata koji po raznim osnovama nisu bili validni za prelazak granice – otkriveno je 817 takvih dokumenata, što je povećanje za 6,94 odsto u odnosu na prošlu godinu, saopšteno je iz Granične policije BiH.

U ovom periodu registrovano je 1.839 stranaca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH jer nisu ispunjavali uslove propisane Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu.

U odnosu na isti period prošle godine /1.598/, broj stranaca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH povećan je za 241 osobu ili 15,08 odsto.

Granična policija je u ovom periodu na graničnim prelazima, u graničnom pojasu i u unutrašnjosti BiH evidentirala 180 krivičnih djela, što je povećanje za 46,34 odsto u odnosu na prošlu godinu kada su evidentirana 123 krivična djela.

Galić je naglasio da će i dalje svi kapaciteti i materijalni resursi biti na raspolaganju u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, te da insistira na poštivanju zakonskih propisa i dosljednoj primjeni standarda i pravila ponašanja propisanih Etičkim kodeksom policijskih službenika.

On je istakao da će ova policijska agencija nastaviti da razvija saradnju kako sa agencijama za provođenje zakona susjednih zemalja i svijeta, tako i sa agencijama iz BiH.

Kao najveći problem u daljem razvoju Granične policije BiH navedena je kadrovska nepopunjenost, ali i nedostatak budžetskih sredstava koje Granična policija BiH ima na raspolaganju za realizovanje razvojnih projekata, kao i loše stanje infrastrukture na graničnim prelazima.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh