BiH

Predstavljen “Priručnik za integrisanje principa ravnopravnosti spolova”

USAID-ov Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP) i partnerska nevladina organizacija PRAVA ZA SVE u utorak su predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te organizacijama civilnog društva predstavili „Priručnik za integrisanje ravnopravnosti spolova u pravne propise“.

USAID - Haber.ba

Namijenjen svim učesnicima u kreiranju javnih politika i propisa, Priručnik daje praktične upute za lakšu analizu, procjenu i uvođenje principa ravnopravnosti spolova u propise, kao i učinkovitije praćenje njihove provedbe. Iako u Bosni i Hercegovini više od 50 posto stanovništva čine žene, u odnosu na ostale države jugoistočne Europe procenat zastupljenosti žena na tržištu rada u našoj zemlji i dalje je najmanji, i iznosi 32 posto. Integrisanje principa ravnopravnosti spolova u pravne propise doprinijet će izradi boljih zakona koji bi osigurali ravnopravan tretman svih, bez obzira na spol.

unnamed

„Svi subjekti društva upućeni su na propise u ostvarivanju svojih svakodnevnih potreba. Propisi mogu biti i uzrok i posljedica nejednakog tretmana pa i diskriminacije na osnovu spola. Ovim Priručnikom želimo svim sudionicima zakonodavnog procesa pružiti jednostavno sredstvo za lakše kreiranje politika i propisa kojima će načela ravnopravnosti spolova biti poštivana,“ rekao je tim povodom direktor Projekta SGIP Christian Haupt.

„Obaveza svake države je da osigura ravnopravno uživanje ljudskih prava svima bez obzira na spol. Ovo se između ostalog postiže inegrisanjem principa ravnopravnosti spolova u pravne propise. Priručnik pruža praktične savjete kako to učiniti i tako u konačnici doprinijeti uspostavljanju ravnopravnosti spolova u BiH društvu,“ kazala je kodirektorica organizacije PRAVA ZA SVE Diana Šehić.

Podršku izradi Priručnika dali su i Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Gender Centar Federacije BiH, nadležna parlamentarna i druga tijela te više organizacija civilnog društva, a biti će dostupan svim učesnicima u kreiranju javnih politika i propisa.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh