BiH

“Školski policajac” u svako školsko dvorište u BiH

“Udruženje roditelja mololjetne djece u BiH” apelira da se u svakom školskom dvorištu uspostavi dežurstvo policajca u vrijeme trajanja nastave, odnosno sve dok su djeca prisutna u školi.

Sudar - Fokus.ba

Pokrenuto je pitanje sigurnosti učenika. Istraživanja su pokazala da nastavnici, roditelji i djeca najviše vjeruju “školskim policajcima”, te stoga u školskom dvorištu treba biti jedan čuvar reda, piše “Dnevni-list“.

Iako “školski policajac” ne može garantirati potpunu sigurnost, roditelji većine učenika kažu da je i samo njegovo prisustvo dovoljno.
U opticaju su dvije mogućnosti. Jedna je da se angažiraju umirovljeni policajci, a druga da se raspiše natječaj na koji bi se prijavljivali mlađi ljudi koji su tek završili srednju školu, a koji bi prošli policijsku obuku. Prednost te ideje je što će njima zbog godina problemi školaraca biti bliskiji.

Novi “školski policajci” bili bi dodatno obučeni za rad s djecom, a osnovni zadatak bi im bio da steknu povjerenje učenika, ali i da djeluju preventivno svojim autoritetom i ponašanjem.

Ovim bi se spriječila eventualna nezgoda ili bilo kakav pokušaj upada u školu. Ova ideja se pokazuje kako nužnost, jer smo svjedoci činjenice da djeca sve više stradaju, i u BiH, i u inozemstvu, priopćeno je iz Udruženja roditelja maloljetne djece u BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh