BiH

Ne žurite u brak praznih džepova, neće dugo trajati

“Sve je počelo daleke 1954. na jednoj…”

Remzo i Ćetibe Dizdarević - Avaz.ba

Remzo i Ćetibe Dizdarević iz Bihaća proslavili su krajem 2015. godine 60 godina zajedničkog života.

Danas je prava rijetkost čuti da neko proslavlja 60. godišnjicu braka. Među tako rijetkim bračnim parovima su i 79-godišnjaci Remzo i Ćetibe Dizdarević iz Bihaća, koji su obilježili šest decenija zajedničkog života, koji su, uprkos svim životnim iskušenjima i nedaćama, proveli zajedno u sreći i harmoniji, piše “Avaz“…

Godina ašikovanja

“Sve je počelo daleke 1954. na jednoj svadbenoj fešti u našem selu, gdje smo se upoznali i otpočeli ašikovanje. U to vrijeme jedina zabava je bila kad se neko oženi pa napravi svadbu, na kojoj se zapjeva i poigra. Na jednoj takvoj svadbi, koja traje po nekoliko dana, mi smo se upoznali i počeli ašikovati. Kasnije smo se sastajali odlazeći na vodenice, gdje je moja Ćetibe dolazila po vodu”, prisjeća se Remzo nekadašnjih običaja i iskrenih ašikovanja.

Nakon godinu ašikovanja, Remzo je odlučio da, kako je već običaj nalagao, ode kod njenog oca i zaprosi je. Međutim, kako je Ćetibe imala već jednog prosca, nije mu pošlo za rukom da je odmah isprosi pa je morao doći ponovo.

“Drugi put sam poveo svog oca i otišli smo njenoj kući da se upoznamo s njenim roditeljima i ponovo je zaprosimo. Ovaj put se ona odlučila za mene i svatovi su pješice išli po mladu u susjedno nam selo Vikiće”, priča Remzo i dodaje da taj trenutak nikad neće zaboraviti.

Veliki problemi

Kako kažu Dizdarevići, ključ za uspješan brak svakako su ljubav, poštovanje i međusobno potpomaganje, koje ih je pratilo tokom cijelog života. Pa i danas, nakon 60 godina, ostale su navike. Sve vrijeme dok je njen suprug Remzo radio u Austriji, u kojoj je i zaradio penziju, Ćetibe je bila uzorna i čedna supruga koja se brinula o kući i odgajala i školovala djecu. Samo je to način da bračni par uspije, veli Ćetibe i dodaje da bez iskrenosti i poštenja nema života.

“Danas je to sve drugačije. Mladi danas ne misle što će biti sutra, sve čine navrat-nanos, a poslije se kaju ili rastavljaju, a dobitkom djece stvaraju socijalne probleme. O svemu treba dobro razmisliti, jer brak nije igračka, a ni djeca iz takvih nepromišljenih brakova. Posebno danas, kad mnogi mladi žive bez zaposlenja, a neimaština i besparica stvaraju velike probleme”, kažu Remzo i Ćetibe i poručuju mladima da praznih džepova ne žure u bračnu zajednicu, jer neće dugo trajati.

Djeca se brinu o njima

Dizdarevići su izrodili ukupno 11 djece, od kojih je četvero umrlo prilikom rođenja, a dvoje u poznijim godinama od bolesti. Djeca su im, govore, najveća nagrada u životu, a redovno ih obilaze i brinu se o njima.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh