BiH

Počinje evakuacija građana Bosanske Otoke zbog uklanjanja bombe

U Bosanskoj Otoci počinje evakuacija građana zbog neutralizacije i uništavanja avionske bombe iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena tokom radova na telefonskim instalacijama 90 centimetara ispod zemlje.

Bosanska Otoka - N1

Bomba je američkog porijekla i najvjerovatnije je bačena 1944. godine, a nalazi se u neposrednoj blizini kuće četvoročlane porodice.

Od četvrtka su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sa pripadnicima Oružanih snaga BiH (OSBiH= i dobrovoljcima CZ iz Cazina punili 53.000 vreća zaštitnog bedema oko aviobombe kako bi se izbjegla bilo kakva šteta na okolnim stambenim objektima ako bi eventualno došlo do eksplozije bombe. U 9 sati biće izvršena potpuna obustava drumskog i željezničkog saobraćaja od mosta u Bosanskoj Otoci, u smjeru dva kilometra prema Novom i dva prema Krupi, te u krugu od pet kilometara potpuna zabrana vazdušnog saobraćaja.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite ranije je istakao da je poduzeto niz aktivnosti u vezi sa uništavanjem bombe. “Morat ćemo evakuisati kompletno naselje Bosanska Otoka. Bit će evakuisano oko 10.000 stanovnika”, naglasio je Solak, prenosi N1. U krugu od 500 metara trenutno se vrši evakuacija ljudi i stoke, dok u krugu od 1.000 metara je na snazi zabrana kretanja.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh