BiH

Sarajevo: 50 posto roditelja djecu prevozi bez autosjedalice

Na ulicama Sarajeva 50 odsto roditelja djecu prevozi bez autosjedalica, rečeno je danas u Sarajevu tokom objave rezultata prve faze preventivne akcije “I ja se vozim u autosjedalici”, u organizaciji Dječjeg sajma, a uz podršku MUPKS-a i BIHAMK-a.

Autosjedalica - Nezavisne.com

Direktorica Dječjeg sajma Maja Kojundžić istakla je da sajam ima za cilj da podigne svijest javnosti o važnosti korištenja autosjedalica, ali i o njihovom pravilnom odabiru i postavljanju kako bi se smanjio broj djece stradale u saobraćaju, pišu Nezavisne.

Podsjetila je da je prvi dio akcije realizovan od 19. do 24. oktobra kada su pripadnici MUPKS-a na području pet općina pregledali automobile u kojima se prevoze djeca te provjeravali postojanje i ispravnost sjedalica u njima.

Portparol MUPKS-a Irfan Nefić je izrazio podršku ovakvim projektima od javnog značaja, s obzirom na to da su često djeca učesnici u saobraćajnim nesrećama.

“Iako zakon nalaže da svi koji prevoze djecu moraju imati autosjedalicu, u 50 posto pregledanih automobila autosjedalica nije postojala. Od automobila sa autosjedalicom zabilježeno je 13 posto slučajeva u kojima djeca nisu sjedila u autosjedalici, a 22 posto slučajeva u kojima djeca nisu bila vezana u autosjedalici”, istakao je Nefić.

O važnosti autosjedalice te njenom pravilnom odabiru i postavljanj, govorila je predstavnica BIHAMK-a Meriha Imširović koja je naglasila je da prema svjetskim statistikama čak 80 posto vozača ne postavlja autosjedalicu na ispravan način, što takođe može imati fatalne rezultate.

“U saobraćajnim nesrećama u svijetu dnevno strada 3.000 djece, od čega 500 sa smrtnim ishodom. Prema ovoj statistici 70 posto djece bi preživjelo ili imalo lakše ozljede da je autosjedalica bila postavljena na ispravan način i da su djeca bila pravilno vezana”, pojasnila je, saopštili su organizatori Dječjeg sajma.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh