BiH

U velikoj akciji pošumljavanja “Zajedno za naše zelene šume” učenici i studenti posadili 2000 sadnica

Velikim akcijama pošumljavanja goleti na tri lokaliteta – Vogošća , Sarajevo i Kupres – završava ekološki projekt „Zajedno za naše zelene šume“ koji su zajedničkim snagama pokrenuli Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu te tvrtke Henkel i Konzum.

Pošumljavanje - Haber.ba

U ponedjeljak je održana akcija pošumljavanja na lokalitetu Rovovi, u općini Vogošća, a na površini od 1 hektara zasađeno je 2000 sadnica. U hvale vrijednom projektu pošumljavanja sudjelovali su studenti Šumarskog fakulteta te učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva. Stotinjak studenata i učenika ukupno sudjelovat će u sve tri akcije. U utorak će se pošumljavati područje na lokalitetu Trnovo, a u srijedu je na rasporedu pošumljavanje Kupresa kod Livna.

Ukupno će ovim projektom pošumljavanja biti obuhvaćeno oko 3-4 hektara goleti na području Bosne i Hercegovine. Cilj ovog projekta je podizanje svijesti i edukacija o važnosti pošumljavanja i održavanja šumskog fonda. Projekt je započeo prodajnom akcijom s početkom septembra u prodavnicama Konzuma u kojoj su svi kupci Persil, Silan i Somat proizvoda pomogli akciji pošumljavanja. Prikupljenim sredstvima omogućene su akcije pošumljavanja, ali i edukativni dio projekta u kojem su sudjelovali učenici tri srednje škole. Radionice o potrebi pošumljavanja i održavanja šumskog bogatstva održane su u Srednjoj strukovnoj školi Kupres, Srednjoj školi „28. juni“ Lukavica te u Srednjoj školi za drvni dizajn u Sarajevu, a ukupno su 134 učenika sudjelovala na edukacijama. Isti učenici koji su prošli teorijski dio nastave sudjelovali su i u praktičnom dijelu pošumljavanja.

„Jako sam zadovoljni odazivom i reakcijom učenika i studenata koji su se uključili u ovaj projekt pošumljavanja. Bosna i Hercegovina je bogata šumama, ali imamo i velike površine šumskih goleti. Zato je iznimno važno posvetiti se pošumljavanju tih površina i svakako njezi biljaka nakon sadnje. Poseban značaj ovoga projekta je u tome što je velika pažnja posvećena izboru vrste drveća za sadnju, kvalitetu sadnog materijala, odabiru pogodne tehnike sadnje sadnica i planiranju njege biljaka nakon sadnje, što nam daje garanciju da će se ove sadnice u budućnosti razviti u ekološki stabilne i vrstama bogate šumske zajednice,“ izjavio je Ćemal Višnjić, prodekan za naučno istraživački rad i profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ovim se projektom želi upozoriti na ključnu ulogu šuma u očuvanju svijeta kakvog poznajemo i njihovu višestruku ulogu. Šume su jedini pravi oblik borbe protiv efekta staklenika, a samim time i globalnog zagrijavanja.

„Henkel je izrazito ponosan na ovaj projekt i na rezultate koje smo dosad postigli. Naš je cilj bio osvijestiti mlade i educirati ih o važnosti pošumljavanja te uključiti ih i motivisatii na djelovanje, a kad vidimo kako su se rado pridružili našim akcijama pošumljavanja, možemo reći da smo u tome i uspjeli. Ovo je najbolji primjer održivog i odgovornog ponašanja kakvo mi u Henkelu podržavamo i nastojimo inicirati što više ovakvih projekata“, kazala je Miranda Mladin, marketing menagerica Henkel Adria, Laundry & Home Care.

„Izuzetno smo sretni jer je iza nas jedan uspješan projekat kojim smo uspjeli naglasiti važnost pošumljavanja i poduzeti konkretne aktivnosti čiji će se rezultati u pravom smislu moći vidjeti tek u budućnosti. Sretni smo jer je projekat izuzetno dobro prihvaćen među našim kupcima, a posebno od strane mladih ljudi koji su pokazali pozitivan stav i spremnost da proaktivnim djelovanjem našu okolinu učine ljepšom za generacije koje dolaze. Konzum će i dalje uz podršku svojih kupaca i partnera nastaviti podržavati i aktivno učestvovati u projektima koji doprinose pozitivnim promjenama i unapređenju prirodnog okruženja koji je neizostavan preduslov za zdrav život čovjeka“, kazala je Belma Idrizbegović, rukovoditelj Službe neprehrana 1 u Konzumu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh