BiH

U FBiH se povećava starosna granica za odlazak u penziju

Povećanje prijevremene starosne granice odlaska u penziju, pooštravanje uslova za invalidsku i porodičnu penziju i proces za njihovo sticanje ocjenjeni su kao dobar temelj za izradu novog zakona o penzijsko invalidskom osiguranju Vlade FBiH.

Penzioneri - Ilustracija/Dnevni-list.ba

Pored gore spomenute promjene među najvažnijim promjenama u odnosu na postojeći Zakon, odnosno sistem penzijskog i invalidskog osiguranja, je izmjena načina obračuna penzijske osnove kroz bodovnin sistem, piše Dnevni-list.

Iz Vlade su rekli kako je uz povećanje finansijske discipline i obuhvata penzijskim sistemom, planirano i uvođenje adekvatnih stopa doprinosa za takozvani beneficirana radni staž.

“Upravo zbog činjenice što je u toku izrada novog teksta zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Vlada nije prihvatila inicijativu Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za dopunu člana 60. postojećeg Zakona, koja se odnosi na omogućavanje ostvarivanja prava na porodičnu penziju i penziju vanbračnog druga”, naveli su iz Vlade FBiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh