BiH

Učesnici sastanka o reformi pravosuđa razgovarali o Zakonu o Sudu BiH

Predstavnici Evropske komisije i nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini za pitanja pravosuđa razgovarali su danas o zakonu o sudu BiH te utvrdili korake koji bi trebali biti realizovani do kraja godine, izjavio je u Sarajevu direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Jean-Eric Paquet.

Predstavnici Evropske komisije - Nezavisne.com

Sstanku su prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunar Vigemark, državni i entitetski ministri pravde Josip Grubeša, Mato Jozić i Anton Kasipović, predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH Safet Pizović i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija, javlja Fena.

Razmotrena je trenutna situacija u vezi s reformskim prioritetima u pravosuđu, uzimajući u obzir razgovore stručnjaka u okviru Strukturnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH.

Učesnici sastanka naglasili su da je ovaj susret bio prilika za razgovor o usklađivanju ključnih aspekata reforme pravosuđa s evropskim standardima.

Paquet je naglasio da je sesija na ministarskoj razini zapravo nastavak razmjene mišljenja i stavova o reformi u oblasti pravosuđa, podsjećajući da već postoje kvalitetni nacrti koji su urađeni 2013. i ove godine.

– Ministarstvo pravde BiH sazvalo je radnu grupu koja će raditi na razradi relevantnih zakona na temelju postojećih – pojasnio je, ocjenjujući sastanak produktivnim i navodeći da će ići u smjeru napretka.

Federalni ministar pravde Mato Jozić podsjetio je da je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te donijela Reformsku agendu, a radi se o dokumentima iz kojih proizilaze određene obaveze među kojima je i zakon o sudu BiH.

Jozić je naveo da su za sljedeća tri mjeseca definisane aktivnosti koje se trebaju s VSTV-om usuglasiti te je izrazio nadu da će u januaru biti definisan dobar prijedlog zakona o sudovima na nivou BiH.

– Prvi put će biti uspostavljen viši sud, a ostalo je još da se dogovorimo o nadležnostima Suda BiH što bi vrlo brzo trebalo biti usaglašeno na dobrobit građana BiH – naglasio je Jozić.

Za ministra pravde RS-a Antona Kasipovića važno je da je dogovorena dinamika aktivnosti kako u budućnosti riješiti najvažnija pitanja, a za RS je, dodaje, najvažnije pitanje nadležnosti Suda BiH.

Smatra da je došlo vrijeme da se prestane govoriti o proširenju nadležnosti nego da se orijentira na stvarnu nadležnost te da se to jasno utvrdi budući da bi to bilo dobro za sve u BiH i za one koje rade u Sudu BiH jer je to pitanje pravne sigurnosti.

– Postoje rješenja do kojih smo do sada došli i ona će biti predmet ozbiljnih analiza. Stav RS-a je da se nadležnost svakog suda pa tako i Suda BiH mora jasno propisati – najavio je Kasipović.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je rekao da je VSTV ponudio rješenje za problem koji sprječava donošenje novog zakona o sudu BiH, odnosno ponudili su stručno modeliranje onoga što je sada kao proširena nadležnost u nadležnost krivičnog zakona.

Učesnici sastanka zahvalili su predstavnicima Evropske unije na strpljenju, a u izjavama za novinare su naglasili da je na sastanku pokazana snažna volja da se reforma pravosuđa dovede dokraja, iako taj posao neće ići tako brzo jer se radi o obimnom poslu, ali su istaknuli da imaju dovoljno kadrovskih potencijala da taj posao završe.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh