BiH

U Sarajevu počeo Samit mladih

Samit mladih u Sarajevu, koji okuplja 150 društveno-političkih aktivista iz zemalja zapadnog Balkana, Evropske unije i (post)konfliktnih područja širom svijeta, počeo je večeras u Sarajevu u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava iz BiH (YIHR) i trajaće tri dana.

Samit mladih - Nezavisne.com

Samit je prilika da se čuje mišljenje mladih zapadnog Balkana o problemima čije rješavanje smatraju važnim za budućnost regije, ali i iskustva te znanja demokratskih aktivista iz cijeloga svijeta koja mogu biti značajna za region, pišu Nezavisne.

Direktorica Inicijative mladih za ljudska prava iz BiH Alma Mašić ocijenila je jako bitnim da mladi iz BiH imaju priliku da se upoznaju i razmijene iskustva u tranzicijskom periodu, jer su, kako kaže, ponijeli najveći teret poslijeratnog društva.

Također je naglasila da su sve zemlje u regiji u augustu potpisale Deklaraciju o uspostavljanju Regionalne kancelarije za mlade, putem koje bi imali priliku da putuju i razmjenjuju iskustva, ali i da razmotre mogućnost studiranja u drugim državama.

Predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije Anita Mitić kazala je da će tokom trajanja Samita biti održane brojne rasprave o različitim temama kao što su aktuelna izbjeglička kriza, ženske perspektive aktivizma i debata o viznoj liberalizaciji i slobodi kretanja građana BiH i Kosova.

Istakla je da će Samit predstaviti i zajedničku deklaraciju mladih, koja je njihov odgovor na probleme, a bit će dostavljena institucijama u regionu i EU.

Ovo je treći samit mladih u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava. Prvi je održan 2009. u Beogradu, a drugi u Prištini 2012. godine.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh