BiH

124 okreće sve više pacijenata, a nekad i usamljeni

Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja jedna je od najvažnijih servisnih službi a potrebe građana za ovom vrstom medicinske pomoći sve su veće, kazala je Nada Banjac, načelnica Hitne pomoći.

Služba hitne medicinske pomoci - Nezavisne.com

Ona naglašava da su potrebe grada velike, a da u Banjaluku dolazi i mnogo ljudi iz drugih gradova, zbog čega bi ovoj službi trebalo puno više osoblja i vozila, a možda čak i punktovi u gradu, pišu Nezavisne.

Banjčeva kaže da ih zovu pacijenti zbog raznih stanja. Kako nam je rečeno, zovu ih zbog vrlo ozbiljnih intervencija, ali se dese i oni čudni pozivi – da broj 124 okreću zbog usamljenosti!

“Pacijenti nas zovu zbog svega, od kardioloških pacijenata koji su već hronični pa imaju neku vrstu pogoršanja, a tu su i pacijenti sa otežanim disanjem, hronični astmatičari, zatim oni s povredama raznog tipa, od saobraćajnih nesreća, gdje uz asistenciju policije odmah moramo da izađemo na teren i nikada ne znamo šta ćemo zateći” , priča Banjčeva, koja je u ovoj službi već 26 godina.

Iako nastoje da pruže pomoć svima koji im se obrate, ona kaže da se prvo nastoji pomoći najhitnijim slučajevima.

“Prvo pružamo pomoć pacijentima u hitnim stanjima, odnosno onima koji su vitalno ugroženi. Obično nam se javljaju građani i zbog drugih tegoba, ali po našim algoritmima zbrinjavanja nama nekada i ne pripadaju”, dodaje ona.

Pored ambulantnog dijela, pružanje pomoći na terenu, koje obavljaju mobilne ekipe, sastavni je dio posla zaposlenih u Hitnoj.

Ističe da ima i poziva na 124, kada ih građani zovu neosnovano, odnosno da to nisu hitna stanja, ali je taj broj ipak smanjen jer se građani edukuju putem interneta i raznih emisija.

Banjčeva ističe da je bilo slučajeva da ih pozovu građani da bi tek malo popričali jer su sami ili su se poslije gledanja nekog filma osjećali loše.

Broj timova određuje dispečeru Službe koje može intervencije primiti, a to su one najhitnije na granici između života i smrti.

“Čuvamo se da uvijek imamo tim za prvi stepen hitnosti, ali nastojimo pomoći svima. Jasno nam je da, kada osoba od 90 godina dobije temperaturu, problem ju je iznijeti s petog sprata, pa nastojimo, kada dobijemo vremena, izaći i njima u susret”, kaže Banjčeva.

Iako je svaki dan u ovoj službi stresan, zaposleni kažu da je posebno teško kada ne mogu da spasu nečiji život.

Česti pacijenti su i alkoholisane osobe, koje se nerijetko i povrijede u tom stanju.

Zaposleni u Hitnoj službi, pored brige o pacijentima, imaju posla i s mnogo papirologije, a samo u septembru su mimo redovnog radnog vremena 24 puta obezbjeđivali razne skupove.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh