BiH

Moskva kontrira Londonu: Šta piše u ruskoj rezoluciji o BiH

U Nacrtu rezolucije o BiH, koji je Rusija podnijela Vijeću sigurnosti UN-a izražava se žaljenje zbog zločina koji su počinjeni nad osobama različitog etničkog i vjerskog porijekla. U toj rezoluciji izražena je i podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu, prenosi novinska agencija Patria, pišu srbijanski mediji.

Vijeće sigurnosti UN - Nap.ba

U Nacrtu ruske rezolucije izražava se saučešće žrtvama na svim stranama sukoba u bivšoj Jugoslaviji, kao i njihovim porodicama i pozivaju države članice Vijeća sigurnosti da nastave da pružaju dugoročnu podršku preživjelima, kao što je i predviđeno, piše NAP.

Naglašava se odgovornost država da poštuju relevantne obaveze po međunarodnom pravu kako bi se okončala nekažnjivost i krivično procesuirali odgovorni za veoma ozbiljne zločine koji se tiču međunarodne zajednice u cjelini.

U nacrtu, koji je podijeljen svim članicama Vijeća sigurnosti, a čiji faksimil je na svom sajtu objavila agencija Sputnjik, podsjeća se na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde koje se odnose na zločine počinjene od različitih strana u sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Dokumentom se podsjeća na odgovornost država za okončanje nekažnjivosti i krivično gonjenje odgovornih za genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne i druge zločine.

U dokumentu ruske delegacije najoštrije se osuđuju veoma ozbiljni zločini koji se tiču međunarodne zajednice u cjelini, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad ljudima različite etničke i vjerske pripadnosti.

Ruska delegacija u nacrtu rezolucije pozdravlja rad Međunarodne komisije za nestala lica i Instituta za nestala lica BiH, koji locira i identifikuje ostatke žrtava u BiH, a koji je dao značajan doprinos izvođenju počinilaca pred lice pravde.

U dokumentu se ponovo potvrđuje podrška Mirovnom sporazumu, kao i Parisko-dejtonskom sporazumu o stvaranju Federacije BiH od 10. novembra 1995. godine i apeluje na strane da se striktno pridržavaju obaveza prema ovim sporazumima.

Ponovo se naglašava da primarna odgovornost za dalje uspješno sprovođenje Mirovnog sporazuma leži na vlastima u samoj BiH.

U Nacrtu rezolucije apeluje se na Bošnjake, Hrvate i Srbe i na sve građane BiH iz oba entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, da unaprijede mir, pravdu, toleranciju i pomirenje, na osnovu Mirovnog sporazuma.

U Nacrtu se ponovo potvrđuje predanost očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja na teritoriji bivše Jugoslavije u okviru njihovih međunarodno priznatih granica.

Naglašava se predanost podršci provođenju Opšteg okvira sporazuma za mir u BiH i aneksima uz njega, kao i relevantne odluke Savjeta za sprovođenje mira (PIC).

Dokumentom se naglašava uloga Mirovnog sporazuma u postkonfliktnom pomirenju u BiH, kao i u širem regionu.

Skreće se pažnja svih država na mehanizme pravde i pomirenja u punom obimu, uključujući nacionalne, međunarodne i “mješovite” krivične sudove i tribunale i komisije za istinu i pomirenje, te napominje da takvi mehanizmi mogu da unaprede ne samo individualnu odgovornost za ozbiljne zločine, već i mir, istinu, pomirenje i prava žrtava.

Nacrtom se potvrđuju relevantne odredbe Završnog dokumenta Svjetskog samita 2005. koji se odnosi na zaštitu civila u oružanom sukobu, uključujući paragrafe 138 i 139 o odgovornosti za zaštitu stanovništva od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh