BiH

“Krug 99”: Može li Srebrenica postati mjesto i simbol pomirenja?

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ Adil Kulenović danas je u Sarajevu kazao da se Srebrenica mora razvijati u narednih 20 godina kao mjesto katarze i pomirenja, “jer jedno bez drugog jednostavno ne ide”.

No image - Haber.ba

“Danas ćemo na “Krugu 99“ nastojati da razmišljamo ne samo o prošlosti, nego prije svega o budućnosti kako bi ona bila moguća za sve ljude, istovremeno i insistirajući na tezi da bi nakon 20 godina Srebrenicu trebalo razvijati kao internacionalni kulturni, edukativni i politički centar za mir, pomirenje, katarzu i zaštitu žrtava ratnih stradanja bilo gdje u svijetu”, kazao je Kulenović novinarima prije početka sesije o temi “Srebrenica i kako dalje…”.

Profesor Mirko Pejanović je kazao da se 20 godina nakon strašnog zločina i genocida u Srebrenici postavlja pitanje može li Srebrenica postati mjesto, simbol pomirenja, može li postati mjesto i simbol za pouke da se na ovim prostorima ne dogodi obnova zločina i genocida i može li postati simbol, razlog i mjesto da se drugačije razvijaju i obnavljaju međuetnički, međunacionalni odnosi najprije između srpskog i bošnjačkog naroda, a potom države BiH i države Srbije?

“Nužno je kazati da je zločin i genocid u Srebrenici dobio planetarnu potvrdu. Ona je iskazana unutar međunarodnog prava kroz presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde”, kazao je Pejanović.

Dodao je da najnovije inicijative da se u obliku jedne međunarodne rezolucije u UN-u dalje posmatra i tretira zločin genocida u Srebrenici, daje nadu „da će međunarodna zajednica i slobodni svijet izvršiti pritisak da se u našim lokalnim okvirima, a posebno u vrhu političke elite srpskog naroda u RS-u i u Srbiji uspostavi drugi odnos, odnos uvažavanja i priznanja i solidarnosti“.

“To će zasigurno biti jedan od glavnih uloga da se započne izgradnja povjerenja, izgradnja mira i da to bude faktor izgradnje mira u BiH u postdejtonskom vremenu”, kazao je Pejanović.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh